Verantwoord beleggen

Als aandeelhouder in gesprek met Carrefour over duurzaamheid en biodiversiteit

3 april 2025

Wij beleggen de premies om rendement te behalen, omdat we willen dat de pensioenen zoveel mogelijk meestijgen met de prijzen. Wij beleggen onder andere in bedrijven. Bedrijven die niet meegaan in de energietransitie kunnen minder waard worden, terwijl bedrijven die wel meegaan in de energietransitie juist meer waard kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat we als aandeelhouders invloed uitoefenen op duurzaamheid om de waarde van onze beleggingen te beschermen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Al een aantal jaar werken wij samen met andere aandeelhouders door in gesprek te gaan met bedrijven. Hoe gaat dat in zijn werk en welke resultaten zien we? Graag nemen we jullie mee in onze gesprekken met de Franse supermarktketen Carrefour, een van de grootste supermarktketens ter wereld.

Biodiversiteit op de agenda zetten

Onze gesprekken met Carrefour over biodiversiteit begonnen in 2022. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan planten, dieren en natuur. Dit is belangrijk voor een gezonde planeet. We vroegen het bedrijf hun grootste risico's, afhankelijkheid van en negatieve invloed op biodiversiteit te onderzoeken en een plan te maken om deze aan te pakken. Daarnaast vroegen we om meer informatie over Carrefours watergebruik en de herkomst van grondstoffen, zoals cacao, hout en papier.

Carrefour maakt plannen en werkt samen

In 2023 maakte Carrefour plannen voor hun biodiversiteitsaanpak en stelden ze een actieplan op om verantwoord consumeren en duurzame landbouw te ondersteunen. Ze werkten samen met experts om de gevolgen voor biodiversiteit te meten en doelen te stellen om de impact te verkleinen. Sinds 2024 volgt het bedrijf richtlijnen om beter inzicht te krijgen in de mogelijke gevolgen van hun activiteiten voor de biodiversiteit. In datzelfde jaar publiceerde Carrefour hun jaarlijkse rapport over deze gevolgen.

03-04-2025 Carrefour

Belangrijkste risico’s voor biodiversiteit

Carrefour heeft vastgesteld dat de grootste gevolgen voor biodiversiteit komen door veranderingen in landgebruik, zoals ontbossing en het omzetten van natuurgebieden in landbouwgrond, vooral in Brazilië en Frankrijk. Ook de productie van bepaalde grondstoffen (zoals palmolie, rundvlees, soja, vis en katoen) heeft een grote impact op de biodiversiteit. Door een groeiende vraag naar deze grondstoffen is er steeds meer ontbossing en verlies van natuurgebieden. Dit gebeurt vooral wanneer tropische bossen worden omgezet in landbouwgrond voor deze grondstoffen.

Acties voor biodiversiteit

Carrefour nam verschillende maatregelen om de negatieve gevolgen van hun activiteiten voor de biodiversiteit te verminderen, zoals:

  • Duurzame inkoop om ontbossing te verminderen
    Carrefour koopt voor een groot deel van haar eigen merkproducten op een duurzame manier in. Ze gebruiken gecertificeerde duurzame palmolie, kopen sojavrij voer voor dieren in en bieden geen eigen merkproducten met rundvlees aan uit Brazilië. Ook zorgen ze ervoor dat papier en hout grotendeels uit duurzaam beheerde bossen komen.
  • Samenwerking met lokale landbouwers
    Carrefour werkt samen met lokale boeren om producten op een verantwoorde manier te verbouwen, met respect voor de natuur.
  • Stimuleren van duurzamere landbouw
    Boeren worden door Carrefour geholpen bij de overgang naar biologische landbouw en andere duurzamere teeltmethoden.
  • Duurzame visserij
    Duurzame visserijpraktijken worden ondersteund en Carrefour verkoopt vis die op een verantwoorde manier is gevangen.
  • Verminderen van watervervuiling en watergebruik
    Leveranciers worden ondersteund om hun waterverbruik te minderen, bijvoorbeeld met waterbesparende systemen. Daarnaast worden textielfabrikanten ondersteund bij het verminderen van watervervuiling.

Onze gesprekken met Carrefour over biodiversiteit en duurzaamheid gaan door. We blijven hen aanmoedigen om verdere stappen te zetten richting een duurzamere toekomst.

Het gesprek aangaan

Het gesprek aangaan

Wij gaan in gesprek met de bedrijven waarin wij investeren, om zo invloed te hebben op deze bedrijven. De uitvoering van deze gesprekken hebben we toevertrouwd aan Federated Hermes, een externe dienstverlener, via onze vermogensbeheerder Achmea Investment Management. Elk kwartaal publiceren we een engagementrapportage.