Video's

Veranderingen in uw leven

Non-activiteit: Tijdje niet werken? Dan stopt uw pensioenopbouw

Als u langer dan 30 dagen met non-activiteit gaat stopt u met pensioen opbouwen. De nabestaandenverzekeringen bij overlijden lopen nog wel door. Dit geldt voor een periode van maximaal 18 maanden. In Mijn Planner kunt u berekenen wat dit voor uw pensioen betekent. U kunt het gemis aan pensioen aanvullen door zelf de premies te betalen. U betaalt dan zowel uw eigen pensioenpremie als de premie die KLM voor u betaalt. Het bedrag kan daarom behoorlijk oplopen.

Deeltijd werken heeft effect op uw pensioen

Als u in deeltijd werkt bouwt u ook minder pensioen op. Werkt u bijvoorbeeld 80%? Dan bouwt u ook 80% pensioen op.

Uw pensioenopbouw wordt aangepast aan het percentage dat u gaat werken. Werkt u bijvoorbeeld 80%? Dan bouwt u ook 80% pensioen op. Gaat u op een later moment weer 100% werken? Dan bouwt u ook weer 100% pensioen op. 

Verzekerd in de liefde: nu én later

Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Wij krijgen een huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch door via de Basisregistratie Personen (BRP). Uw partner wordt dan standaard aangemeld voor twee vrijwillige nabestaandenensioenverzekeringen:

Bent u gaan samenwonen en hebt u een door KLM erkend samenlevingsverband? Meld uw partner dan aan bij HR KLM.

Goed voorbereid met pensioen

Met pensioen gaan: keuzes die u moet maken

Uit elkaar: wat u moet regelen voor uw pensioen

Als u en uw partner uit elkaar gaan, komt er veel op u af. Ook over uw pensioen moet u samen afspraken maken. In onderstaande video leggen we uit wat u moet regelen voor uw pensioen wanneer u uit elkaar gaat. 

Pensioenregeling

Nieuwe pensioenregeling

KLM en de vakbonden hebben nieuwe afspraken gemaakt over uw pensioenregeling. Het pensioenfondsbestuur heeft deze afspraken de afgelopen maanden zorgvuldig beoordeeld. Op 1 juni heeft het bestuur formeel de opdracht aanvaard om de nieuwe pensioenregeling uit te voeren. De pensioenregeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 voor het grondpersoneel van KLM, KLM Health Services en KLM Flight Academy.

Omzetting naar één pensioenpot

Veel deelnemers hebben bij ons ouderdomspensioen opgebouwd op verschillende pensioenrichtleeftijden. Per 1 januari 2020 zijn deze verschillende ‘pensioenpotjes’ omgezet naar één ‘pensioenpot’ op basis van één pensioenrichtleeftijd. Bekijk de video en ontdek wat we precies omzetten en wat dat voor uw pensioen betekent. 

 Pensioenfonds & bestuur 

Verantwoord beleggen betekent dat we bij het maken van beleggingskeuzes rekening houden met milieuarbeids-en mensenrechten en goed bestuur. We dragen graag bij aan een goede toekomst voor huidige en komende generaties, naast de financiële gezondheid van het fonds. Een goed rendement en duurzaamheid gaan uitstekend samen. Een bedrijf dat het beste voor heeft met de wereld presteert namelijk vaak beter.

Verantwoord beleggen

Hieronder vindt u de video's behorende bij het webinar Verantwoord beleggen.

Positie pensioenfonds in cijfers

Elke maand publiceren we de financiële positie van de eind van de maand. Wat houdt de financiële positie precies in en hoe komt de beleidsdekkingsgraad tot stand? In deze video legt bestuurslid Jeroen van der Put dit uit. 

Bijdragen aan een betere wereld

Verantwoord beleggen betekent dat we bij het maken van beleggingskeuzes rekening houden met klimaat en milieu, mensenrechten en arbeidsomstandigheden en de beloning en de samenstelling van besturen. We willen graag bijdragen aan een goede toekomst voor huidige en komende generaties, naast de financiële gezondheid van het fonds. In deze video vertelt Jeroen over onze duurzaamheidsthema’s, waarop wij ons focussen.

Het samengaan van duurzaamheid en rendement

Een goed rendement en duurzaamheid gaan uitstekend samen. Een bedrijf dat het beste voor heeft met de wereld presteert namelijk vaak beter. Hoe zit dat precies? Dit wordt in deze video verteld door Angeles Toledo, adviseur van het pensioenfonds op het gebied van verantwoord beleggen.

Ambitie: aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs

Het pensioenfonds heeft de ambitie om aan te sluiten bij het klimaatakkoord van Parijs. We gebruiken het klimaatakkoord van Parijs als leidraad voor het stellen van onze eigen klimaatdoelen als fonds. Deze doelen nemen wij op in ons verantwoord beleggenbeleid. Zo is bijvoorbeeld onze CO2 uitstoot al met 50% verlaagd. In deze video leert u meer over deze ambitie.

Beleggen wij in fossiele brandstof?

Dit is een veelgestelde vraag van deelnemers. Wij hebben al veel stappen gezet op het gebied van verantwoord beleggen. Vanwege de klimaatverandering is het belangrijk dat we uiteindelijk volledig overgaan van fossiele brandstoffen naar duurzame energie (energietransitie). Betekent dit ook dat wij niet meer beleggen in fossiele brandstof? Ontdek het in deze video.

Misverstanden over de nieuwe pensioenregeling

Misverstand: Verandering pakt voor mij slecht uit!

De overheid heeft nieuwe regels voor pensioen afgesproken. Dit betekent dat de pensioenregeling gaat veranderen. In deze video gaat bestuurslid en KLM’er John de Hollander dieper in op een misverstand over de nieuwe pensioenregeling. Bijvoorbeeld dat deze verandering voor u slecht uit gaat pakken.   

Misverstand: help, mijn pensioenuitkering gaat meebewegen!

De overheid heeft nieuwe regels voor pensioen afgesproken. Dit betekent dat de pensioenregeling gaat veranderen. In deze video gaat bestuurslid en KLM’er John de Hollander dieper in op een misverstand over de nieuwe pensioenregeling. Bijvoorbeeld over het meebewegen van de pensioenuitkeringen. 

Misverstand: kan mijn persoonlijk pensioenvermogen opraken?

De overheid heeft nieuwe regels voor pensioen afgesproken. Dit betekent dat de pensioenregeling gaat veranderen. In deze video gaat bestuurslid en KLM’er John de Hollander dieper in een misverstand over de nieuwe pensioenregeling. Bijvoorbeeld over het persoonlijke pensioenvermogen dat kan opraken.