Verantwoord beleggen doen wij op verschillende manieren: het uitsluiten van bedrijven, betrokkenheid als aandeelhouder, het stellen van duurzaamheidseisen aan externe vermogensbeheerders en impact beleggen.
Betrokkenheid als aandeelhouder
Als aandeelhouder hebben wij invloed door ons stemrecht te gebruiken en in gesprek te gaan met bedrijven. Dit noemen wij engagement (betrokkenheid). Zo motiveren wij bedrijven om duurzamer te worden, ook bedrijven die nog veel stappen moeten zetten.
Impact beleggen
Impact beleggingen hebben als doel om, naast financieel rendement, maatschappelijke en milieudoelen na te streven. Zo kunnen wij sturen op positieve impact op basis van de duurzaamheidsthema’s die wij extra belangrijk vinden. Voorbeelden zijn groene obligaties en beleggingen in hernieuwbare energie. Een groene obligatie is een gewone obligatie, waarvan we van tevoren duidelijk weten dat het geld wordt gebruikt voor specifiek groene projecten. U leest op deze pagina in ons beleid impactbeleggen meer over dit onderwerp en hoe we dit doen.
Uitsluiten van bedrijven
Wij kiezen voor bedrijven die meer verantwoord ondernemen. Zo sluiten wij bedrijven uit die wij niet maatschappelijk verantwoord vinden. Deze bedrijven zijn opgenomen in onze uitsluitingenlijst.
Het stellen van duurzaamheidseisen aan externe vermogensbeheerders
Onze externe vermogensbeheerders moeten voldoen aan strikte eisen. Zo wordt een duurzaamheidsvragenlijst gebruikt bij het kiezen van externe vermogensbeheerders, waarmee ze worden beoordeeld op hun prestaties op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Daarnaast verwachten we dat zij zich houden aan onze uitsluitingenlijst, dat ze de United Nations Principles of Responsible Investment (UNPRI) ondertekenen en heldere rapportages verstrekken over hun beleggingsactiviteiten op het gebied van duurzaamheid.
Onze stem gebruiken
Wij maken gebruik van ons stemrecht tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Dit is een directe manier om invloed uit te oefenen op hoe een bedrijf wordt geleid. Wij zien het gebruiken van ons stemrecht als een belangrijk onderdeel van verantwoord beleggen.
Samen met onze uitvoerder Blue Sky Group hebben we ons eigen beleid voor stemgedrag ontwikkeld, als onderdeel van ons verantwoord beleggingsbeleid.
Het gesprek aangaan
Wij gaan in gesprek met de bedrijven waarin wij investeren, om zo invloed te hebben op deze bedrijven. Het is voor ons van groot belang dat de bedrijven waarin we investeren zich houden aan specifieke normen, zoals de principes van het United Nations (UN) Global Compact.
Wanneer bedrijven bepaalde normen overtreden gaan we het gesprek aan. Maar we voeren ook gesprekken over verschillende duurzaamheidsthema's.
Verlaging CO2 uitstoot van onze beleggingen
Ontdek hoe wij stap voor stap werken aan de verduurzaming van uw pensioen. Sinds 2022 hebben we onze beleggingen aangepast om minder te investeren in vervuilende bedrijven en meer in bedrijven met een lage CO2-uitstoot. Ons doel is een CO2-neutrale beleggingsportefeuille tegen 2050, waarbij we duurzaamheid combineren met een goed rendement. Ontdek hier hoe we dit aanpakken en wat ons belangrijkste doel is.
Waar we wel in beleggen
Bij onze beleggingen letten we op mens, milieu, sociale verhoudingen en goed bestuur. Wij houden extra rekening met onze duurzaamheidsthema's: klimaat en schone energie, waardig werk en economische groei, verantwoorde consumptie en productie en industrialisatie, innovatie en infrastructuur.
Bekijk in onze investeringslijst in welke bedrijven en landen wij investeren. In het vierde kwartaal van elk jaar plaatsen we de meest actuele lijst met de stand per het einde van het derde kwartaal op deze website.
Waar we niet in beleggen
Wij sluiten bedrijven uit die wij niet maatschappelijk verantwoord vinden. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven die het UN Global Compact schenden of betrokken zijn bij de productie van clustermunitie. Maar ook bedrijven in de tabaksindustrie en landen die zich schuldig maken aan grove schending van mensenrechten sluiten we uit.
Bekijk in onze uitsluitingenlijst welke bedrijven en landen wij uitsluiten. In het vierde kwartaal van elk jaar plaatsen we de meest actuele lijst met de stand per het einde van het derde kwartaal op deze website.