Financiële positie

dekkingsgraad KLM grond februari 2025

Hoe staan we ervoor?

De beleidsdekkingsgraad per eind februari 135,5%. De actuele dekkingsgraad is 134,5%.

In februari waren de financiële markten onrustiger dan de eerdere maanden. Dit kwam door de politieke onzekerheid in de wereld. De aandelen zijn in waarde gedaald, maar de obligaties zijn in waarde gestegen. Hierdoor is het vermogen van het pensioenfonds gestegen. Ook de verplichtingen (het geld dat we nodig hebben om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen) zijn gestegen. Het vermogen is minder gestegen dan de verplichtingen, hierdoor is de actuele dekkingsgraad gedaald.

Hieronder leest u meer over de financiële positie van het fonds.

De vereiste beleidsdekkingsgraad voor volledige indexatie (indexatiegrens) is momenteel 135,0% (stand per februari 2025). De indexatiegrens is afhankelijk van de rente en kan dus wijzigen. 

Lees verder

Overbruggingsplan voor soepelere indexatieregels

Het fonds heeft een zogenaamd overbruggingsplan ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB).  Zo kunnen we gedurende de transitie gebruikmaken van soepelere regels om de pensioenen aan te passen aan de mogelijke stijging van de prijzen. Het fonds kan, door gebruik te maken van de soepelere regels, bij een lagere beleidsdekkingsgraad al volledig indexeren. Volgens deze versoepelde regels was onze beleidsdekkingsgraad voldoende om de pensioenen per 1 januari 2025 volledig met 2,6% te verhogen. Bij een pensioenuitkering van 1.000 euro per maand is dit 26 euro. 

Wat betekent dit voor mijn pensioen?

Wij proberen uw pensioen elk jaar mee te laten groeien met de stijging van de prijzen. Dit heet indexatie. Dit kan alleen als de financiële situatie van het pensioenfonds goed genoeg is en als de prijzen in een bepaalde periode zijn gestegen. Hierbij kijken we naar de stijging van de prijzen (prijsindex) tussen oktober en oktober van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het bestuur bepaalt aan het eind van elk jaar of we kunnen verhogen, en zo ja met hoeveel.

Indexatiegrens
In de wet staan regels voor indexatie. Zo mogen wij alleen indexeren als we voldoen aan de vereisten voor Toekomst Bestendig Indexeren (TBI). Dat houdt in dat als we besluiten om te indexeren er voldoende financiële ruimte moet zijn om dit ook in de toekomst te kunnen doen. De beleidsdekkingsgraad waarbij wij de pensioenen volledig mogen indexeren, heet de indexatiegrens of de TBI-grens. Deze grens wordt onder andere bepaald door de stand van de rente. Doordat de rente wijzigt, kan de indexatiegrens ook wijzigen. 

Voor de periode tot aan de nieuwe pensioenregeling is de kans op korten van de opgebouwde aanspraken en de pensioenen beperkt.

Lees verder

Dekkingsgraden

De verhouding tussen het pensioenvermogen en de pensioenverplichtingen laten we zien in een percentage. Dit percentage noemen we de dekkingsgraad. 

Dekkingsgraden

Veelgestelde vragen

In de volgende twee situaties kan uw pensioen verlaagd worden:

  • De beleidsdekkingsgraad ligt vijf jaar (zes meetmomenten) onder de minimaal vereiste dekkingsgraad (104,2%) en de actuele dekkingsgraad ligt op het laatste meetmoment onder de 100%. Korting is dan onvoorwaardelijk maar mag worden uitgesmeerd (maximaal 10 jaar).
  • Het zal het pensioenfonds volgens het herstelplan niet lukken om binnen 10 jaar op het vereiste vermogen te komen. Dat kan gebeuren als de actuele dekkingsgraad op 31 december onder de kritische dekkingsgraad van 103% ligt. Ook deze korting mag worden uitgesmeerd (maximaal 10 jaar). De eerste korting is onvoorwaardelijk, de overige zijn voorwaardelijk.

Het pensioenfonds en KLM zijn formeel van elkaar gescheiden. Als KLM onverhoopt ophoudt te bestaan, blijft uw opgebouwde pensioen bij het pensioenfonds. Het wordt aan u uitgekeerd als u met pensioen gaat. Bij een faillissement van KLM is er geen toekomstige pensioenopbouw meer. U betaalt dan ook geen premie meer.

Als het vermogen net zo groot is als de verplichtingen, als er dus precies genoeg geld is om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen, dan is de dekkingsgraad 100%. Dat lijkt goed genoeg, maar dat is het niet. Een pensioenfonds moet buffers hebben, omdat de toekomst onzeker is. Zo zorgen we ervoor dat we ook bij financiële tegenvallers iedereen een pensioen kunnen uitbetalen.

Wij proberen uw pensioen elk jaar mee te laten groeien met de stijging van de prijzen. Dit heet indexatie. Dit kan alleen als de financiële situatie goed genoeg is. Afhankelijk van de financiële situatie van het pensioenfonds, beslist het bestuur van het fonds jaarlijks of de pensioenen volledig, gedeeltelijk of helemaal niet verhoogd kunnen worden.