Cookie consent

Op deze site worden cookies gebruikt.

Akkoord

Uw situatie verandert

Sta eens stil staan bij de gevolgen voor uw pensioen als u bijvoorbeeld een partner krijgt of gaat scheiden. Bekijk ook alvast de keuzes die u kunt maken tegen de tijd dat u bijna met pensioen gaat. Denk aan eerder of juist later met pensioen gaan of eerst een hogere en daana een lagere pensioenuitkering.

Nieuw in dienst bij KLM? U start meteen met pensioen bij ons opbouwen 

Wij zijn het pensioenfonds voor iedereen in een grondfunctie bij KLM. Vanaf het moment dat u in dienst bent bij KLM start u met het opbouwen van pensioen. De pensioenregeling is er niet alleen voor uw oude dag, maar zorgt ook voor inkomen als u arbeidsongeschikt wordt en voor uw nabestaanden als u komt te overlijden.

In het Pensioen 123 leest u hoe de pensioenregeling in elkaar steekt.

Trouwen? Uw partner is direct verzekerd van nabestaandenpensioen

Uw partner ontvangt nabestaandenpensioen als u overlijdt. Wij krijgen gegevens over uw huwelijk of geregistreerd partnerschap door van de gemeente. Hebt u een samenlevingscontract? Geef dat dan aan KLM door, zodat uw partner recht krijgt op een nabestaandenpensioen.

Uw kinderen zijn automatisch verzekerd voor een wezenpensioen, deze gegevens krijgen we ook van de gemeente.

Gezin

Uit elkaar? Maak afspraken over de verdeling van uw pensioen

Als u en uw partner uit elkaar gaan, komt er veel op u af. Ook over uw pensioen moet u samen afspraken maken. Bespreek de mogelijkheden met uw echtscheidingsadvocaat of mediator.

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap? Maak dan afspraken over de verdeling van uw ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Beëindigt u een samenlevingscontract? Dan moet u afspraken maken de verdeling van het nabestaandenpensioen. Lees meer 

Krijgt u al pensioen en gaan u en uw partner uit elkaar? Bekijk dan hier wat voor invloed dat heeft op uw pensioenuitkering. Lees meer

Als u arbeidsongeschikt wordt, blijft u (deels) pensioen opbouwen

Als u arbeidsongeschikt wordt biedt uw pensioenregeling u in hoofdlijnen twee voorzieningen. Ten eerste krijgt u een aanvulling op uw inkomen in de vorm van een arbeidsongeschiktheidspensioen. Ten tweede wordt uw ouderdomspensioen verder opgebouwd zonder dat u daar zelf nog premie voor betaalt. Hoeveel u precies ontvangt hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid.

U kunt met pensioen tussen 55 jaar en uw AOW-leeftijd

De standaard pensioenleeftijd in uw pensioenregeling is 68 jaar, of eerder als uw AOW-leeftijd voor 68 jaar ligt. U ontvangt uw pensioen maandelijks zolang u leeft. Een half jaar voor uw pensioendatum ontvangt u bericht van het pensioenfonds over wat u allemaal moet regelen. U kunt zelf een aantal keuzes maken. U kunt bijvoorbeeld eerder met pensioen of gedeeltelijk met pensioen, op z’n vroegst vanaf uw 55ste.

Minder werken? Minder pensioen opbouwen!

Werkt u in deeltijd, bijvoorbeeld 80%? Dan bouwt u ook 80% pensioen op. 

Tijdelijk minder werken heeft ook invloed op uw pensioen. Bij non-activiteit langer dan 30 dagen stopt u met pensioen opbouwen. U kunt het wel zelf aanvullen.

Werkt u voor KLM en woont u buiten Nederland? Dan bouwt u ook pensioen bij ons op

Als u voor KLM in het buitenland werkt dan zorgt KLM voor een aanvulling op uw gemiste AOW. In Mijn Pensioen kunt u zien welke periodes van uitzending bij ons zijn geregistreerd.

Al gepensioneerd en naar het buitenland? Onder 'Pensioen ontvangen' lees u aan welke dingen u dan moet denken.

Overlijden? De pensioenregeling van uw partner zorgt voor inkomen

Er komt veel op u af als uw partner overlijdt. Ook op financieel gebied. Daar willen wij u zo veel mogelijk bij helpen. We zetten hier op een rij welke acties u zelf moet ondernemen en wat u van ons kunt verwachten. Wij doen er alles aan om uw nabestaandenpensioen zo snel mogelijk te regelen.

Uit dienst bij KLM? Uw pensioenopbouw stopt automatisch

Als u uit dienst gaat bij KLM stopt uw pensioenopbouw en betaalt u geen premie meer. Hebt u een nieuwe baan? Dan kunt u uw pensioen meenemen of u kunt het pensioen bij het Algemeen Pensioenfonds KLM laten staan. Was u verzekerd voor het facultatief nabestaandenpensioen en/of het Anw-hiaatpensioen? Dan stoppen deze verzekeringen zodra u uit dienst gaat.

Meer over waardeoverdracht
Vliegtuig en medewerker

Welkom op onze website

Op het gebruik van onze website is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Door naar de website