Dit houdt in dat we voldoen aan de Europese regels hiervoor. Bij alle beleggingskeuzes die we maken, denken we na over duurzaamheid', vertelt bestuurslid Jeroen van de Put. ‘Daarmee kunnen we veel impact maken om onze wereld leefbaar te houden.’
Stap voor stap wordt gewerkt aan het tegengaan van klimaatverandering, onder meer via Europese regels. Zo worden bedrijven steeds meer verplicht gegevens te delen over CO2-uitstoot. Dat helpt ons, zegt Jeroen. ‘'Wij kunnen nu beter zien wat de impact en CO2-footprint is van onze beleggingen, én we kunnen aantonen dat we daar rekening mee houden.'Volgens de Europese regelgeving voor financiële instellingen heeft ons pensioenfonds nu het label ‘lichtgroen’
Impact maken via beleggingen
Waarom kiest het fonds voor verduurzaming? Jeroen: ‘De wereld is in transitie: duurzaamheid is belangrijk om onze wereld leefbaar te houden. We beleggen tien miljard euro via aandelen, obligaties en vastgoed. Daarmee kunnen we veel goed doen.’ Ook blijkt uit deelnemersonderzoek dat deelnemers duurzaam beleggen belangrijk vinden. '70% van onze deelnemers gaven zelfs aan dat ze daar een deel van hun pensioen voor over hebben. Dat is heel mooi. Dankzij dit draagvlak konden we daar in 2023 stappen in zetten.
Overigens verwachten we niet dat duurzaam beleggen rendement kost, maar juist rendement oplevert.’ Een andere reden om in te zetten op positieve impact, is dat we worden aangesproken op de (negatieve) impact die wij met onze beleggingen op de wereld hebben en dat we daarover moeten rapporteren. En natuurlijk kun je ook rendement behalen uit bedrijven die met verduurzaming bezig zijn, voegt Jeroen toe.
Anderzijds kunnen er door de toegenomen aandacht voor duurzaamheid juist ook risico’s ontstaan. ‘Voor het milieu én voor ons als belegger. Als een bedrijf waarin we beleggen veel CO2 uitstoot en meer CO2-belasting moet betalen, wordt het minder waard. Het kan zelfs onderuitgaan. Daarin wil je dan dus juist niet meer beleggen.’
Leer meer over verantwoord beleggen met Jeroen van der Put en Angeles Toledo
Maak kennis met Jeroen van der Put, bestuurslid, en Angeles Toledo, adviseur van het pensioenfonds voor verantwoord beleggen. Ze delen graag meer informatie over dit onderwerp in een reeks video's. In slechts drie minuten kunt u meer te weten komen over verantwoord beleggen.
Groene obligaties en groene energie
We focussen met onze beleggingen op vier duurzaamheidsthema’s, die gebaseerd zijn op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze kwamen ook naar voren uit het deelnemersonderzoek: Klimaat & schone energie, Goed werk & economische groei, Verantwoorde consumptie & productie en Industrie, innovatie & infrastructuur. Jeroen illustreert hoe we op het eerste en vierde doel al concreet impact maken.
‘We zijn in 2023 gestart met beleggen in groene obligaties. Dat zijn schuldbewijzen van bedrijven of overheden waaraan direct een vergroeningsdoel is verbonden. En we beleggen in infrastructuur, voor de aanleg van wind- en zonneparken.’ Ook met andere beleggingscategorieën zijn we steeds meer aan het letten op impact. ‘15 procent van onze totale beleggingen zit in wereldwijde aandelen. Daar hebben we al 50% CO2-reductie gerealiseerd, en verwachten daar jaarlijks 7% verder te verlagen.
Verder onderzoeken we hoe we via aandelen in ontwikkelingslanden verduurzaming mogelijk kunnen maken. Dat geldt ook voor de obligaties waar we dagelijks in kunnen handelen en voor de minder goed verhandelbare beleggingen, zoals vastgoed. We lopen onze hele beleggingsportefeuille door met de cijfers over klimaat in de hand en verminderen zo de CO2-uitstoot.’ Daarnaast gebruikt het fonds stemrecht om bedrijven waarin wordt belegd bij te sturen, en beleggen we niet in landen die mensenrechten schenden of corrupt zijn.
Uw mening
‘Deelnemers geven ons de ruimte om te kiezen voor impact,’ besluit Jeroen. ‘Wij doen ons best om u zo goed mogelijk te informeren en horen graag uw mening, want dat helpt ons om keuzes te maken. In 2023 hebben we voor het eerst een webinar georganiseerd om met deelnemers in gesprek te zijn.
In 2024 staat er weer een evenement op de planning. Ik zie het als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van bestuur en deelnemers om de CO2-footprint steeds meer te beperken.’
Veelgestelde vragen
De Europese richtlijn rond duurzaam vermogensbeheer – de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), kent drie labels voor de mate waarin financiële instellingen of producten duurzaam zijn. Een organisatie die zichzelf niet definieert als duurzaam, is grijs en voldoet alleen aan de vereisten van artikel 6 uit de SFDR. Een organisatie met duurzame kenmerken voldoet aan artikel 8 en krijgt het label lichtgroen. Voor donkergroen is ook een duurzame doelstelling vereist, volgens artikel 9. Duurzaamheid wordt in de Europese richtlijn verdeeld in de termen Environmental, Social en Governance: een respectvolle omgang met milieu en klimaat (E), een sociale omgang met dier en medemens (S) en fatsoenlijk ondernemingsbestuur (G). Pensioenfonds KLM gebruikt de term ‘duurzaam’ voor al deze drie aspecten.
Ons beleggingsbeleid sluit aan bij onze doelstelling: het zorgen voor pensioenen voor het grondpersoneel van KLM wanneer zij met pensioen gaan, voor nabestaanden en ook voor werknemers die arbeidsongeschikt raken. Wij vinden een leefbare wereld ook belangrijk. Daarom is het voor ons van belang om op een verantwoorde manier te beleggen. We letten erop dat de bedrijven waarin we investeren, goed omgaan met mens en milieu. U leest hier meer over ins ons Maatschappelijk Verantwoord Beleggenbeleid 2022.
Wij houden rekening met verschillende zaken, die vastgelegd zijn in ons Maatschappelijk Verantwoord Beleggenbeleid. Zo hechten wij extra belang aan onze duurzaamheidsthema’s. Wij houden ons aan de duurzaamheidswetgeving. Duurzaamheid staat voor het milieu, de mens en maatschappij en goed bestuur.
Daarnaast hanteren wij ook verschillende standaarden, principes en richtlijnen, zoals het UN Global Compact en de UN Principles for Responsible Investment (UNPRI). Ook nemen wij deel aan samenwerkingsverbanden om duurzaamheid te bevorderen. Op deze pagina leest u hier meer over.