We hebben zes van uw (oud-)collega’s gevraagd naar hun meest brandende vragen over de nieuwe regels voor pensioen.
Ronald Stok
Waarom komt er een nieuwe pensioenregeling?
Er komt een nieuwe pensioenregeling, omdat de overheid nieuwe regels voor pensioen heeft afgesproken. Dat hebben zij gedaan, omdat onze samenleving in de afgelopen jaren behoorlijk is veranderd. Met de nieuwe regels voor pensioen kunnen pensioenfondsen de rendementen van hun beleggingen sneller gebruiken om de pensioenen te verhogen. Omgekeerd werkt het ook: als het financieel tegenzit, kunnen de pensioenen worden verlaagd. Wel biedt de nieuwe wet de mogelijkheid om schommelingen zo veel mogelijk op te vangen. Hoe de pensioenregeling er precies uit komt te zien, bepalen KLM en de vakbonden.
Hoe zit het eigenlijk met de AOW? Kunnen we daar nog op rekenen?
U kunt later ook nog rekenen op AOW vanuit de overheid. Daarnaast is bij het sluiten van het pensioenakkoord afgesproken dat de AOW-leeftijd minder hard stijgt. Vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd niet een jaar per jaar dat we langer leven, maar acht maanden. U leest hier meer informatie over via rijksoverheid.nl.
Gerard van der Ploeg
Als er straks persoonlijke pensioenvermogens komen voor iedereen, hoe wordt het geld dat het pensioenfonds heeft dan verdeeld?
Hoe het vermogen van het pensioenfonds precies wordt verdeeld weten we nog niet. Wel weten we dat we in de huidige pensioenregeling flinke financiële buffers moeten aanhouden. Dat betekent dat we voldoende geld moeten hebben om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen (verplichtingen), plus ongeveer 30% extra. In het nieuwe pensioenstelsel hoeft dat niet meer.
Dan kunnen we, zodra de nieuwe pensioenregeling ingaat, een flink deel van de opgebouwde financiële buffers verdelen over alle persoonlijke pensioenvermogens en zorgen voor compensatie voor groepen die nadeel ondervinden van de overgang naar de nieuwe pensioenregeling.
Marc van Tienderen
Als ik vroegtijdig kom te overlijden, is er dan wel iets geregeld voor mijn partner?
Zeker, in de nieuwe pensioenregeling komen ook afspraken over een pensioenuitkering voor uw partner en/of kinderen als u onverhoopt komt te overlijden. Wel verandert de manier waarop we de hoogte van dat nabestaanden- en wezenpensioen bepalen. De hoogte is niet langer afhankelijk van het aantal jaren dat u hebt gewerkt en nog kan werken.
In de nieuwe pensioenregeling wordt de hoogte van het nabestaanden- en wezenpensioen afhankelijk van (een deel van) het salaris dat u op dat moment verdient. Hoe de berekening van deze pensioenen er precies uit komt te zien besluiten KLM en de vakbonden. Daarnaast gaan alle pensioenfondsen dezelfde regels hanteren om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een nabestaanden- of wezenpensioen. Zo komt daar ook meer duidelijkheid over.
Christa Spiel
Kan ik straks zelf kiezen waar mijn pensioenvermogen in belegd wordt?
Nee, u kunt straks niet zelf kiezen waarin u uw pensioenvermogen wilt beleggen. Vooralsnog hebben KLM en de vakbonden de voorkeur uitgesproken voor de solidaire regeling. Bij de solidaire regeling ligt de nadruk meer op het samen beleggen en risico’s delen. Hierdoor kunt u dus niet zelf kiezen waarin belegd wordt.
Wel doen wij regelmatig onderzoek naar bijvoorbeeld uw mening over beleggen en de risico’s die daarbij horen. De resultaten van dit soort onderzoeken nemen wij mee in onze beleggingskeuzes. Zo kwam uit ons onderzoek uit 2022 dat onze deelnemers verantwoord beleggen belangrijk vinden. Sindsdien zijn we op dat gebied ook meer gaan doen, bijvoorbeeld door te beleggen in groene obligaties.
Enrico Hazelnoot
Kan ik straks nog wel zelf keuzes maken voor mijn pensioen?
Ja, ook in de nieuwe pensioenregeling is het enigzins mogelijk om uw pensioen aan te passen op de manier die het beste bij u past. U hebt, bijvoorbeeld bij pensioneren, de keuze om eerder met pensioen te gaan en te variëren in de hoogte van uw pensioen.
We verwachten dat daar nog een pensioenkeuze bijkomt, namelijk ‘Bedrag ineens’. U kunt dan in één keer maximaal 10% van uw pensioenvermogen uit laten keren. Helaas is de wet die dit regelt nog niet definitief.
Anton Lindenburg
Wat gebeurt er als ik heel oud word, krijg ik dan geen pensioen meer?
Nee, u blijft levenslang pensioen ontvangen. Hoewel er soms wordt gesproken over een persoonlijk ‘pensioenpotje’, ontvangt u bij pensioneren een levenslange pensioenuitkering.
Het maakt dus niet uit hoe oud u wordt, u blijft uw hele leven pensioen ontvangen.