Interview

Zorg dat je iets om handen hebt

5 december 2023

Henk Kreutzkamp (77) nam in 2009 na 42 jaar afscheid van KLM. Hier begon hij ooit als operator van een buizencomputer die twee keer zo groot was als zijn woonkamer, maar slechts een fractie kon van wat zijn smartwatch nu presteert. Momenteel besteedt hij zijn tijd onder meer aan de ledenadministratie van de Vereniging van Gepensioneerden KLM (VG-KLM). Zijn tip voor aanstaande gepensioneerden: zorg dat je iets om handen hebt!

‘Ik begon in 1967 bij KLM. Na de Philips Bedrijfsschool zou ik bij Philips gaan werken, maar het bedrijf beleefde net een crisisjaar, waardoor ik mijn heil elders moest zoeken. Mijn eerste baan was in Den Haag, als mainframe-operator van een enorme buizencomputer. Daarna heb ik een hele serie IT-functies gehad. In die tijd heb ik mijn echtgenote leren kennen, die ook bij KLM heeft gewerkt. Eerst bij telefonische reserveringen en daarna bij personeelsreizen. 

Mijn mooiste tijd had ik bij Integrated Crew & Aircraft Planning, daar heb ik ruim tien jaar gewerkt. We hebben in die tijd de hele planning van bemanningen en vliegtuigen ingrijpend geautomatiseerd. Voorheen gebeurde dat met een heel ingewikkeld en statisch kaartensysteem. Ik heb veel nieuwe mensen mogen opleiden en begeleiden, dat was heel leuk om te doen. Daarna ben ik naar PC & End Users gegaan, in het midden van de jaren 80. Ook interessant, bijvoorbeeld omdat de PC toen nieuw was. Er waren alleen al vijf of zes verschillende tekstverwerkingsprogramma’s; aan die wildgroei hebben we een eind kunnen maken. De laatste jaren heb ik me vooral bezig gehouden met softwarelicenties.

Geen moeilijke beslissing 

Ik ben vervroegd vertrokken toen ik 63 was. Geen moeilijke beslissing: financieel kon het. Ik had lang genoeg gewerkt en we verheugden ons op de dag in de week dat we op ons eerste kleinkind gingen passen. Ook had ik mijn golfvaardigheidsbewijs gehaald. Toen ik met pensioen ging, ben ik lid geworden van de Vereniging van Gepensioneerden KLM (VG-KLM) en werd ik meteen gevraagd om de ledenadministratie te verzorgen. 

Ik heb een hele serie webapplicaties gebouwd, ook voor inschrijvingen en betalingen voor allerlei activiteiten. Zo kreeg het bestuur ook meer inzicht. Ik was de enige die met al mijn webapplicaties uit de voeten kon en het was belangrijk om achtervang te hebben. Daarom zijn we in 2018 overgestapt naar een compleet bestaand pakket, ook voor de financiële administratie. 

Bedenk wat je gaat doen 

Volgend jaar stop ik als ledenadministrateur. Gelukkig is er al een opvolger. Dan heb ik nog wat meer tijd om samen met mijn echtgenote leuke dingen te doen, en ook te golfen natuurlijk. We zijn vorig jaar verhuisd naar een appartement in Alphen aan den Rijn. In dat complex wonen acht golfers. We spreken regelmatig af om samen ergens een balletje te gaan slaan. 

Mijn belangrijkste tip voor aanstaande gepensioneerden: bereid je voor op die toekomst, bedenk wat je gaat doen. Een hobby oppakken, vrijwilligerswerk, maar ga in elk geval niet achter de geraniums zitten. Want dan gaat het niet goed.’

Pensioen In Zicht

Bereikt u binnen anderhalf jaar uw pensioenleeftijd? Of wilt u eerder stoppen met werken en met pensioen? Dan raden wij u aan om deel te nemen aan de Pensioen In Zichtdag. We bieden deze bijeenkomsten aan in de vorm van een fysieke bijeenkomst op kantoor van Blue Sky Group of via een webinar.