We zijn er bijna

15 maart 2018
Toine van der Stee
directeur Algemeen Pensioenfonds KLM

In 1973 hadden we de oliecrisis. Premier Den Uyl zei op televisie dat het nooit meer werd zoals het was geweest. En het satirische programma Farce Majeure maakte een prachtig relativerend nummer over de oliesjeiks: Kiele, kiele, Koeweit. Zij voorzagen dat er weer andere tijden zouden komen. Ze hadden een vooruitziende blik, want sommige oliestaten hebben inmiddels financiële problemen.

Soms wil je iets doen waarvan je verstand zegt dat het riskant is, maar je gevoel zegt iets anders. Ik ga hier niet zeggen dat het met onze pensioenen in Nederland allemaal weer wordt zoals het vroeger was. Kortom, geen zorgen, altijd indexeren en ze leefden nog lang en gelukkig. Maar toch overheerst mijn gevoel dat we de grote financiële crisis geleidelijk achter ons laten. In de afgelopen maanden zijn de kapitaalmarktrentes langzaam maar zeker omhoog gekropen. We hebben op de aandelenbeurzen een recordjaar achter de rug. Uw pensioenfonds had in 2016 en 2017 een uitstekend beleggingsresultaat. En alle drie KLM Pensioenfondsen hebben per 1 januari weer deels of geheel de pensioenen aangepast aan de loon- of prijsstijging.

Natuurlijk wordt het niet meer zoals het ooit was. Pensioenen zijn onzeker. Dat was zo, dat is zo en dat blijft zo. Maar juist in onzekere tijden moet je het oog op de lange termijn gericht houden. Dat hebben de bestuurders gedaan. Onze pensioenfondsen hebben grote klappen opgevangen. De deelnemers worden gemiddeld flink ouder dan aanvankelijk gedacht. Dat is uit de reserves gefinancierd. We hadden een flinke crisis op de financiële markten en we moesten uit voorzorg rekenen alsof we de pensioenen alleen maar zouden kunnen betalen met de rente op staatsobligaties. Ook dat gaf veel druk en vergde veel van de reserves. Maar de fondsen staan er desondanks op dit moment goed voor.

In de afgelopen periode zijn er belangrijke stappen gezet. KLM heeft extra pensioenpremies betaald. De pensioenleeftijden zijn verhoogd. De opbouw van pensioenen voor deelnemers is versoberd. Maar daardoor is de uitgangspositie van uw pensioenfonds flink versterkt.
De vooruitzichten voor de wereldeconomie in 2018 zijn goed. De financiële markten zullen daar voordeel van ondervinden. En optimist als ik ben, voorzie ik veel betere tijden voor de pensioenfondsen. Misschien is het niet heel verstandig om te zeggen, maar we zijn er bijna.

Reactie plaatsen

Reacties

Peter Mense:

- de verplichte dekkingsgraad 125% is naar mijn idee volkomen uit de lucht gegrepen. Elk waarde boven de 100% is goed. Een slecht onderbouwd regeringsbesluit.
- Het uitgangspunt had 45 jaar terug ingevoerd moeten worden, dat is eerlijk dan was er premie berekend voor een hogere zekerheid.
- hoe komt het dat ik als amateur beleggen met een divident king aandelen bezit, jaarlijks wel een gezond redement haal en sommige pensioenfondsen er niets van bakken.
- gelukkig is het grondfonds in redelijke gezondheid

Wietze aardema:

Een positief verhaal, gelukkig. Helaas zijn we in hoge mate afhankelijk van derden, polotiek, ECB, Ned Bank, en de financiele markten. Dat maakt pensioenen ongewis. En de ratio bij veel van de genoemde partijen is soms ver te zoeken. Sentiment gestuurde beurzen zijn lastig te lezen. Des te meer respect voor de resultaten van ons fonds.

van de woestijne:

Ik heb niets te klagen. en hoop dat jullie als pensioen fonds het kunnen en blijven rooien. meer dan 40 jaar gewerkt en nu zonder zorgen genieten van een stabiel pensioen. ben wel een beetje trots op het klm pensioen. goed werk . Jaap

J van Welie:

Gedurfd verhaal van de heer Van der Stee,maar wel geweldig dat
dit gezegd is, de toekomst van de KLM ziet er tot weer redelijk uit,
dus laten wij met ons allen gepensioneerden als werkende positief
blijven denken en doen om onze schouders er onder te zetten.

Vriendelijke groet: J van Welie.

Henk Jonker:

De door de overheid verplichte beleidsdekkingsgraad van 125% is onrealistisch en onredelijk. Het pensioenfonds treft geen blaam, maar een indexering van 0,45% zet geen zoden aan de dijk. De verhoging van mijn netto pensioen m.i.v. 01-01-2018 bedraagt Euro 2,57 per maand.

John de Winter:

Ik hoop dat wat u voorziet uit gaat komen.
Voor mij is het na 2 1/2 jaar zover dat ik met pensioen ga.

Huub Braber:

Het bericht geeft mij een vertrouwd gevoel , echt KLM ! Wel een vraagje: waar zijn we bijna ?
Huub Braber

Toine van der Stee:

Beste Huub,

Met 'we zijn er bijna' bedoel ik te zeggen dat we we bijna uit herstel zijn, het pensioenfonds komt bijna in rustiger vaarwater.

Toine van der Stee