Blog

Vicevoorzitter Hans de Roos: 'Live tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV)'

Door: Hans de Roos
5 juni 2023
Hans de Roos
Vicevoorzitter

Elk jaar houdt de Vereniging Gepensioneerden KLM (VG KLM) haar Algemene Leden Vergadering (ALV), in Amstelveen. Een noodzakelijke bijeenkomst, met onder andere benoemingen, begroting en activiteitenplan op de agenda. Ook een gezellige bijeenkomst waar zo’n 150 vroegere collega’s rondlopen. Stel je eens voor dat alle bijna 4000 leden er zouden zijn….



Omdat ik in ons pensioenfondsbestuur zit op voordracht van de VG-KLM heeft zij mij gevraagd dit jaar in de ALV iets te vertellen over ons fonds en onze pensioenen. Zo’n kans voor “live” communicatie komt niet elke dag langs, en dat heb ik dus graag gedaan.

Ik sprak over het belang van een goede reputatie van het fonds. Een slechte pers kan immers het vertrouwen in het fonds en daarmee het vertrouwen in de pensioenen ondermijnen. We spannen ons in om hier goed te presteren. Het vertrouwen in het fonds scoort dan ook bijna een 8,1 onder de gepensioneerden. In pensioenland worden reputaties tegenwoordig steeds vaker beïnvloed door waarin wel en niet belegd wordt. Ik kon vertellen hoe ons beleid inzake maatschappelijk verantwoord beleggen eruit ziet. Uit onderzoek blijkt dat onze deelnemers dit belangrijk vinden, met het klimaat voorop.

Mijn verhaal vervolgde met ons beleggingsbeleid en het rendement op onze beleggingen. Ingelegde pensioenpremies worden in de loop van tijd verdrievoudigd door beleggingsresultaten. En dat is nodig om goede pensioenen te kunnen betalen. Maar we deinen wel mee met de financiële markten. Van de beleggingsresultaten kwamen we via de dekkingsgraad bij indexatie. In 2022 hebben we de pensioenen met ruim 14% kunnen indexeren. Ik kon toelichten hoe we hierbij oog hebben gehouden voor een goede financiële situatie van het fonds in de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel.

Het nieuwe pensioenstelsel was de afsluiting van mijn praatje: hoe de voorbereidingen lopen, welke besluiten er nog genomen moeten worden, wat nog niet vaststaat. Duidelijk een onderwerp waarover de komende jaren meer communicatie zal volgen in de Algemene ledenvergaderingen van de VG-KLM, maar vooral in de communicatie van het pensioenfonds. Van de gelegenheid om vragen uit de zaal te stellen werd gretig gebruik gemaakt. Hopelijk waren mijn antwoorden naar genoegen. Een uitgebreide optekening van de hele sessie is voor leden van de VG-KLM te vinden via de volgende link.

Dit was een zeldzame gelegenheid om rechtstreeks met zo’n grote groep gepensioneerden in contact te komen. Ons fonds organiseert zelf ook “live” momenten, in workshops en webinars. Aan de participatie is te zien dat deze populair zijn. Mocht u tot nu toe geaarzeld hebben: gewoon meedoen!

bestuur

Over ons

Wie zorgen voor uw pensioen en hoe doen ze dat?

verantwoord beleggen

Verantwoord beleggen

Wij dragen graag bij aan een goede toekomst voor huidige en komende generaties, naast de financiële gezondheid van het fonds.