Pensioen 123 Laag 2

Als u gaat scheiden, of het samenwonen of geregistreerd partnerschap beëindigt

Als u en uw partner uit elkaar gaan, komt er veel op u af. Ook over uw pensioen moet u samen afspraken maken. Bespreek de mogelijkheden met uw echtscheidingsadvocaat of mediator.

Ouderdomspensioen verdelen als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had

Het verdelen van ouderdomspensioen na een scheiding noemen we verevening. U hebt een aantal mogelijkheden voor verevening:           

  • U verdeelt uw ouderdomspensioen volgens de wettelijke verdeling: ieder de helft
  • U spreekt af met uw partner dat u het ouderdomspensioen niet verdeelt.
  • U spreekt een andere verdeling af, bijvoorbeeld 30%-70%
  • U spreekt niets af, uw ex-partner blijft recht houden op de helft van uw ouderdomspensioen.

Standaard krijgt uw ex-partner de helft van uw ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.

Meteen regelen

 

Nabestaandenpensioen regelen als u getrouwd was, een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap had

Nabestaandenpensioen dat na de scheiding voor uw ex-partner is gereserveerd noemen we het bijzonder nabestaandenpensioen. Daarvoor hebt u een aantal mogelijkheden:

  • Uw ex-partner doet afstand van het bijzonder nabestaandenpensioen. U kunt dit laten vastleggen in bijvoorbeeld het echtscheidingsconvenant. Of u kunt een afstandsverklaring bij ons opvragen via 020 426 62 10.
  • U spreekt niets af, dan krijgt uw ex-partner bij uw overlijden een bijzonder nabestaandenpensioen van ons uitgekeerd.

Standaard krijgt uw ex-partner recht op een bijzonder nabestaandenpensioen.

Meteen regelen

  • U regelt de toekenning van het nabestaandenpensioen door de afspraken die u hebt gemaakt vast te leggen en aan ons te melden. Bijvoorbeeld via een brief die u beide hebt ondertekend.

Niet iedere afwijkende afspraak kan door ons worden uitgevoerd. Twijfelt u? Neem dan contact met ons op via 020 4266 210. 

Verevend ouderdomspensioen blijft onderdeel van uw pensioen

Het deel van het ouderdomspensioen van uw ex-partner blijft onderdeel van uw pensioen. Beslissingen die u maakt over uw gedeelte, gelden ook voor het gedeelte van uw ex-partner. Als uw ex-partner eerder overlijdt dan u, wordt het gedeelte van uw ex-partner weer bij uw pensioen gevoegd.

Pensioen afsplitsen voor uw ex-partner

U en uw ex-partner kunnen ervoor kiezen om het pensioen af te splitsen (dit noemen we conversie). Lees meer over conversie.

Hulp nodig? Gebruik onze checklist!

Gebruik onze checklist om duidelijkheid te krijgen

Ja, u kunt er op het moment van scheiding van tafel en bed voor kiezen om het ouderdomspensioen te verdelen. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij een ‘gewone’ scheiding. Er wordt bij een scheiding van tafel en bed geen bijzonder nabestaandenpensioen afgesplitst.

Het nabestaandenpensioen is maximaal 70% van het ouderdomspensioen dat u hebt opgebouwd tot de datum waarop u uit elkaar ging.

Uw ex-partner heeft mogelijk recht op een bijzonder nabestaandenpensioen. Dit is afhankelijk van de keuze die u op de pensioendatum voor het nabestaandenpensioen hebt gemaakt. Het bijzonder nabestaandenpensioen ontvangt hij of zij na uw overlijden. De hoogte van het nabestaandenpensioen verschilt per situatie. Daarnaast heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, tenzij u daar andere afspraken over hebt gemaakt.

Als u niets regelt houdt uw partner nog steeds recht op de helft van uw ouderdomspensioen. U moet dit dan wanneer u met pensioen gaat, zelf overmaken aan uw ex-partner.

klimaat en schone energie