Pensioen 123 Laag 3

Pensioen voor uw ex-partner afsplitsen (conversie)

Het ouderdomspensioen en bijzonder nabestaandenpensioen voor uw ex-partner kunnen van uw eigen pensioen afgesplitst worden. Uw ex-partner krijgt dan een eigen recht op pensioen.

Het voordeel van conversie is dat uw ex-partner en u niets meer met elkaar te maken hebben als het gaat om pensioen. Bovendien kan uw ex-partner op deze manier zelf bepalen wanneer het pensioen ingaat.

Het nadeel is dat als uw ex-partner eerder overlijdt dan u, u zijn/haar deel van uw ouderdomspensioen er niet weer bij krijgt. Het recht op ouderdomspensioen van uw ex-partner vervalt dan aan het pensioenfonds.

Checklist uit elkaar gaan

Waaraan moet u denken als u uit elkaar gaat?

  • Meld het beëindigen van uw samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of scheiding altijd bij KLM.
  • Werkt u niet meer voor KLM, dan moet u het beëindigen van een samenlevingscontract aan het pensioenfonds doorgeven.
  • Werkt u niet meer voor KLM en woont u in het buitenland, geef uw scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap ook aan het pensioenfonds door. Als u in Nederland woont, geeft de gemeente uw scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap aan het pensioenfonds door.
  • Maak afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen. U kunt bij ons een overzicht opvragen van de gevolgen van de verdeling.
  • Geef deze afspraken aan ons door via formulier ‘Mededeling bij echtscheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’. U moet dit binnen twee jaar na de beëindiging van uw relatie doen.
  • Maak afspraken over het nabestaandenpensioen. Doet uw ex-partner afstand van het bijzonder nabestaandenpensioen? Leg deze dan goed vast in het echtscheidingsconvenant of vraag dan een afstandsverklaring bij ons op via 020 4266 210.
vragen