Kia Ora

29 november 2017
Toine van der Stee
directeur Algemeen Pensioenfonds KLM

Een jaarlijkse internationale conferentie van grote pensioenfondsen bracht ons dit keer naar Nieuw-Zeeland. De reis via Kuala Lumpur was op mijn verjaardag. De bemanning van de KL 811 maakte er een mooi feestje van, getuige de foto.

Nieuw-Zeeland is een prachtig land. Veel lijkt op wat we hier hebben, maar is toch net een beetje anders. En wat vooral opviel, ze houden niet van gezeur en gedoe. Ik moest er weer even aan denken toen het nieuwe regeerakkoord bekend werd. Het nieuwe kabinet laat de discussie over het nieuwe pensioenstelsel aan de sociale partners en hoopt volgend jaar tot besluiten te komen.

De discussie over een nieuw pensioenstelsel begon al kort na het begin van de grote financiële crisis. Dat is bijna 10 jaar geleden. Maar ze zijn er nog steeds niet uit. Hoe dat komt? Ik denk vooral omdat we in Nederland tot in detail alles willen regelen. We houden niet van onzekerheid en niemand mag er op achteruit gaan. Dan kun je lang praten, maar onzekerheid zal er altijd zijn. Bij pensioenen heb je het over periodes van 60 jaar of meer. Van wanneer je begint met werken tot de laatste dag dat je pensioen ontvangt. In die tijd kan er veel gebeuren.

In Nieuw-Zeeland doen ze niet zo moeilijk. Dat begint al in het verkeer. Op de buitenwegen mag je bijna overal 100 km/uur rijden, ook als dat eigenlijk niet mogelijk is. Het wordt aan je eigen verantwoordelijkheid over gelaten. Er staan wel borden: “Slow down, other people make mistakes”. Maar kijk zelf wat je er mee doet. Je ziet het ook bij de Nieuw-Zeelandse AOW. Iedereen krijgt het als je vanaf je 55e in het land woont. Maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je daarvóór hebt gedaan. De uitkeringen zijn niet hoog, dus de meeste mensen moeten zelf ook iets regelen. Maar iedereen krijgt het, geen gezeur.

Het mooiste voorbeeld is de nationale ongevallen verzekering. Als je buiten je eigen toedoen een ongeval overkomt, wordt de schade gedekt. Voor iedereen, zelfs voor buitenlandse toeristen. Er is maar één voorwaarde. Je mag niemand aansprakelijk stellen. Dat geeft maar lange juridische procedures en hoge kosten. Daar houden ze niet van. Graag geen gedoe.

Natuurlijk kun je de dingen uit een ander land niet één op één naar Nederland vertalen. Maar het kan wel een voorbeeld zijn. Mij sprak het wel aan. Geen betutteling, niet teveel aansprakelijkheden en leven met een beetje onzekerheid. Het zal geen toeval zijn geweest dat we op onze reis heel veel relaxte mensen hebben ontmoet.

Tena koutou katoa, ik groet u allen.

Reactie plaatsen

Reacties

Rob Notting:

Ben zelf 5 keer in Nieuw-Zeeland op vakantie geweest en deel conclusie over relaxte mensen dan ook volledig. Echt een geweldig mooi land.

Engelbert:

mooi artikel, zeer leerzaam, voor iedereen!!

Elsje Rose-Bosmans:

Ben het geheel met u eens. Nieuw Zeeland is een verrukkelijk land!.
In de 80-er jaren, hadden we als crew een week-slip in Australie en toen ben ik 6 dagen door New Zealand getrokken; vele vrienden gemaakt en een dag gast geweest bij de Maori' s bij een zeer speciale maaltijd "hangi" , met 200 Maori's en een handjevol 'blanken'. Daar waren ook 60 klaagvrouwen en vele rituelen.
Enige jaren later -in "89- ,heb ik met mijn toenmalige echtgenoot , onze oudste dochter en haar man - allen KLM-ers, 5 weken met een motorhome het noorder en het zuider eiland doorkruist. Super !
Jammer dat het zo ver weg is (ben nu 77 en mijn man 80) zou er graag nog eens naar toe gaan. Dank voor uw artikel. Vriendelijke groet. Elsje.

Karin Algera:

Giedemiddag,
Natuurlijk kunnen we van andere landen leren. Maar zo rooskleurig is het allemaal niet in Nieuw Zeeland.Ook al wonen er maar ongeveer 6 miljoen mensen, er leeft een hele grote groep onder de armoedegrens.
Met vriendelijke groet,
Karin Algera