Cookie consent

Op deze site worden cookies gebruikt.

Akkoord

Pensioen123 Laag 2 De hoogte van uw netto pensioen staat niet vast

Print deze pagina

De hoogte van uw pensioen staat niet vast. Pas op de pensioendatum hebt u zekerheid over de hoogte van uw pensioenuitkering. Uw pensioenuitkering is namelijk afhankelijk van de hoogte van uw beschikbare premie (uw bijdrage), de rendementen op uw beleggingen en het tarief dat verzekeraars hanteren op het moment van de aankoop van uw pensioen.

Welke risico's zijn er?

De hoogte van uw pensioen staat niet vooraf vast. Pas op de pensioendatum hebt u zekerheid over de hoogte van uw pensioenuitkering. Uw pensioenuitkering is namelijk afhankelijk van de hoogte van uw beschikbare premie, de rendementen op uw beleggingen en het tarief dat verzekeraars hanteren bij de aankoop van uw pensioen. Verzekeraars baseren hun tarief op een aantal onderdelen. Dit zijn:

  • de rente;
  • de levensverwachting van mensen;
  • vergoeding voor kosten die ze maken.

Op Mijn netto pensioen ziet u een tool waarmee u een indicatie krijgt van de uiteindelijke hoogte van uw pensioen. Ook staat er een indicatie op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO), dat u jaarlijks ontvangt.

Indexatie van het nabestaandenpensioen

Als het netto nabestaanden- en wezenpensioen is ingegaan wordt het in principe aangepast aan de prijsontwikkeling. Dit kan alleen als de financiële middelen van het fonds dit toestaan. Het bestuur beoordeelt jaarlijks (aan de hand van de beleidsdekkingsgraad) of en met hoeveel deze pensioenen kunnen worden aangepast aan de prijsontwikkeling. 

Welkom op onze website

Op het gebruik van onze website is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Door naar de website