Interview

Interview met Martin Oedekerk: ‘Met plezier door tot 67 daarna de VS'

26 juli 2022

Martin Oedekerk (65) werkt als elektricien in de Motorshop. Hij begon in 1974 bij KLM, maakte even een uitstapje van zes jaar naar de horeca, maar keerde terug en heeft het nu weer prima naar zijn zin. Over twee jaar gaat hij met pensioen. Hij heeft goed onderzocht of eerder stoppen een optie was, maar per saldo bleek het beter om tot 67 jaar door te werken. En dan nog vaker naar de VS.

Verstand van draadjes
'Ik ben in 1974 begonnen op de elektrische afdeling van de Bedrijfsschool en heb daarna tot 1993 gewerkt bij elektrische modificaties in de toenmalige Hangar 8. Mijn vrouw werkte in de horeca en we kregen de kans om voor onszelf te beginnen, in een lunchroom. Dat draaide uitstekend, maar na zes jaar wilden we meer vrije tijd en hebben we de zaak verkocht. Via een vriend van me kwam ik eind 1999 weer bij KLM terecht, in de Motorshop, bij de elektrische accessoires. Ik heb een heel leuke groep collega’s en het is best afwisselend werk: in de werkplaats, op inspectie, de opbouw van motoren. In die motoren zitten ontzettend veel draadjes en daar heb ik een beetje verstand van.’

Eerder stoppen uitgerekend
‘Ik wist dat ik bij KLM een goed pensioen had en ik heb laten uitrekenen of ik eerder kon stoppen. Dat bleek veel geld te kosten. Daar kwam bij: in mijn jaren in de horeca heb ik niks opgebouwd. Goed verdiend, maar ook goed opgemaakt. Gelukkig heb ik indertijd betaald voor prepensioen. Die regeling verviel en met dat bedrag kan ik mijn pensioengat vullen. Dus heb ik nu een goed pensioen als ik tot 67 jaar doorwerk. En dat doe ik met plezier. Ik maak gebruik van de 80-90-100 regeling, elke woensdag heb ik vrij. Ik heb helemaal geen hekel aan mijn werk. Maar op 8 juni 2024 zit ik op vijftig werkjaren en dan is het wel genoeg.

Vaker en langer naar de VS

‘Ik ben onder meer actief in de dorpsraad van Zwanenburg en daar kan ik na mijn pensioen wat meer tijd aan besteden. Maar het meest kijken mijn vrouw en ik ernaar uit om vaker en langer naar de Verenigde Staten te gaan. We zijn dol op dat land en zijn er de afgelopen 23 jaar al heel vaak geweest. Afgelopen maand waren we er ook ruim drie weken. Auto huren en heerlijk over binnenwegen toeren. We begonnen in Salt Lake City en kwamen door Utah, Nevada, Californië, Arizona en Colorado. Vijfduizend tot zesduizend kilometer, geweldig. Het is een heerlijk land, groot en relaxed, fijn om in te reizen en te verblijven. Als ik met pensioen ben willen we nog meer tijd in VS doorbrengen, via housesharing. Je past dan bijvoorbeeld een maand op het huis van anderen, die zelf op vakantie gaan. En als het zo uitkomt pas je ook op de huisdieren. In de zomer wat meer in het noorden, in de winter in het zuiden. Daar verheugen we ons op.

Bijlage Grootte
4.04 MB

Gaat u ook bijna met pensioen?

Bereid u zich daar dan goed op voor. Met behulp van Mijn planner in MijnKLMPensioen kunt u van te voren ‘spelen’ met de pensioenkeuzes die u hebt bij uw pensionering: 

  • Wanneer wilt u met pensioen?
  • Wilt u gebruik maken van deeltijdpensioen?
  • Wilt u meer of minder nabestaandenpensioen?
  • Wilt u eerst een hoger en later een lager pensioen of andersom?

U ziet meteen de invloed van uw keuzes op de hoogte van uw pensioen. Zo bepaalt u zelf welke keuzes het beste bij uw persoonlijke situatie passen.