Interview

Het doel: pensioen op een tropisch eiland

25 november 2019

Dennis Kampman (45) werkt bij KLM Cargo in Atlanta, in de Verenigde Staten. Hij wil graag eerder stoppen met weken en droomt van een huisje op een tropisch eiland. Voor zijn pensioen moet hij dan een paar zaken regelen.

‘Ik werk nu iets meer dan een jaar in Atlanta, in de VS, als Area Operations Director Cargo. Kwaliteit, kostenbeheersing en compliance zijn binnen operations sleutelbegrippen. Inmiddels werk ik zo’n achttien jaar bij KLM, dit is de eerste keer dat ik als expat in het buitenland werk. Ik ben hier met mijn vrouw en dochter hier neergestreken, voor drie tot vijf jaar. Daarna zou ik graag naar weer een andere plek op de wereld willen. Zelf heb ik van mijn  vierde tot mijn twaalfde in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gewoond, dus het is me met de paplepel ingegoten. Het bevalt me dan ook erg goed.  De functie is zeer dynamisch, je leert elke dag iets en maakt kennis met veel verschillende mensen en culturen.

Over mijn pensioen maak ik me geen zorgen, dat is bij KLM perfect geregeld. Ook al omdat het een pensioenfonds is en geen verzekering. Wonen in het buitenland betekent dat je per jaar 2 procent AOW kwijtraakt, maar dat wordt later keurig aangevuld.

Als het kan, stop ik eerder. Daarom los ik mijn hypotheek sneller af, en ik spaar en beleg een beetje. Natuurlijk, we worden allemaal ouder en theoretisch moet en kun je dan langer doorwerken. Maar het werk wordt wel steeds dynamischer en complexer; het kost meer moeite om alles bij te benen. Dus de geestelijke uitdaging wordt groter.

Het lijkt me heerlijk om dan op een tropisch eiland te gaan wonen, in de Cariben bijvoorbeeld, of misschien in Spanje.. Een stukje grond kopen en daar dan een huis op bouwen, daar dromen we van. Er zijn dan wel een paar zaken rond het pensioen waar je op moet letten, bijvoorbeeld het jaarlijks bericht van in leven zijn, de belastingen en de zorgverzekering. Dat regel ik tegen die tijd. En verder ga ik dan gewoon genieten van het mooie weer en van de aangename zaken in het leven!’