Interview

Bijna met pensioen: Juliana Ferwerda-Gomes

19 juli 2023

Nog acht maanden, dan sluit Juliana Ferwerda-Gomes (66) haar KLM-loopbaan af bij Documentatie Cargo. Ze vindt het vooruitzicht heerlijk, want dan heeft ze de tijd om op stap te gaan met haar dochters, nog vaker naar de sportschool te gaan én te reizen: naar haar geboorteland Kaapverdië, maar ook naar Honolulu in Hawaï.

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Eerst werkte ik via een uitzendbureau in de zorg, maar ik hoorde veel mooie verhalen over het werken bij KLM, dus dat wilde ik ook heel graag. Aanvankelijk waren er geen vacatures, maar in 1985 waren er wel weer mensen nodig. Nadat ik was aangenomen had ik binnen twee maanden een vaste aanstelling. Ik ben toen begonnen bij catering. Daar heb ik vijftien jaar met plezier gewerkt, tot dat bedrijfsonderdeel werd afgestoten. Ik wilde graag bij KLM blijven en ben toen aan de slag gegaan bij Aerospace Logistics. Ook weer vijftien jaar en met plezier. Maar de geschiedenis herhaalde zich: ook dat bedrijfsonderdeel werd afgestoten. Zo ben ik in 2015 bij Documentatie Cargo beland, ik doe er administratief werk en dat bevalt prima.

Hoe heb je je voorbereid op je pensioen?

Ik ben in het verleden al een paar keer naar pensioenbijeenkomsten geweest. Dat was wel interessant, maar destijds had ik nog meer jaren te gaan en hield ik me er eerlijk gezegd niet zo mee bezig. Nu heb ik binnenkort een afspraak met een adviseur. Het is hoog tijd om echt in gesprek te gaan, de mogelijkheden te bespreken en keuzes te maken. Ik heb trouwens helemaal geen bijzondere wensen, voor mij is het gewoon standaard. Maar ik ben wel benieuwd wat de adviseur me gaat vertellen.

En nu over ruim acht maanden met pensioen, wat vind je daarvan?

Heerlijk! Ik stop op 8 maart 2024 en dan heb ik wel genoeg gewerkt. Tijd voor andere dingen.

juliana

Klinkt goed, wat ga je doen?

Bijvoorbeeld meer tijd besteden aan mijn twee dochters van 43 en 29, lekker samen op stap. Ik ben geboren in Kaapverdië, een eilandengroep voor de westkust van Afrika in de Atlantische Oceaan. Een maand voor mijn zeventiende verjaardag ben ik er weggegaan. Mijn vader had me naar Portugal gestuurd om er te gaan studeren. Mijn beste vriendin woonde al in Nederland, bij haar heb ik mijn man ontmoet: verliefd, getrouwd, kinderen gekregen en gebleven. Ik ben natuurlijk van plan om na mijn pensioen af en toe op vakantie naar Kaapverdië te gaan. Toen mijn vader nog leefde ging ik een paar keer per jaar. Ik ga ook drie weken met mijn gezin naar Honolulu om mijn pensioen te vieren. Daar ben ik al eens eerder geweest en ik vind het er geweldig. Heerlijke stranden, mooie mensen die zich nergens druk over maken, heel relaxed. En verder staan Australië en Japan op mijn verlanglijstje. En ik kan nog meer gaan sporten, dat doe ik nu al drie keer per week. Conditietraining, yoga, bodyshape, bodypump: ik wil er goed uit blijven zien!

Bijna met pensioen?

Kijk in MijnKLMPensioen in Mijn planner naar uw persoonlijke situatie en de verschillende keuzemogelijkheden.

Bereid u voor op uw pensioen. Met behulp van Mijn planner in MijnKLMPensioen kunt u van te voren ‘spelen’ met de pensioenkeuzes die u hebt bij uw pensionering:

  • Wanneer wilt u met pensioen?
  • Wilt u gebruik maken van deeltijdpensioen?
  • Wilt u meer of minder nabestaandenpensioen?
  • Wilt u eerst een hoger en later een lager pensioen of andersom?

U ziet meteen de invloed van uw keuzes op de hoogte van uw pensioen. Zo bepaalt u zelf welke keuzes het beste bij uw persoonlijke situatie passen.