Nieuws

Eerste Kamer stemt voor Wet toekomst pensioenen

1 juni 2023

In de Wet toekomst pensioenen staan de nieuwe regels van de overheid voor pensioen. De manier waarop wij pensioen opbouwen gaat hierdoor veranderen en u krijgt over een aantal jaar een nieuwe pensioenregeling. Hier krijgen pensioenfondsen wel minimaal een jaar langer de tijd voor. Minister Schouten heeft aangegeven dat vooralsnog de overstap naar de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2028 afgerond moet zijn. Deze datum kan nog schuiven mocht er meer tijd nodig zijn. Uw pensioenfonds heeft nog steeds de ambitie om eerder, al op 1 januari 2026 over te gaan op de nieuwe pensioenregeling.

Op dit moment verandert niets aan uw pensioen of de pensioenregeling

Hoewel de wet al op 1 juli 2023 ingaat, verandert er nu nog niets aan uw huidige pensioen.  Er is nog een aantal stappen te zetten voordat de nieuwe pensioenregeling er is. Tot die tijd blijft u pensioen opbouwen of pensioen ontvangen vanuit de huidige pensioenregeling.

KLM en de vakbonden zijn nu aan zet

KLM en de vakbonden zijn met elkaar in gesprek om de nieuwe regels te vertalen naar een nieuwe pensioenregeling. Hiervoor moet er nog veel uitgewerkt worden. Het duurt nog tot zeker 2024 voordat duidelijk is hoe deze nieuwe regeling eruit ziet. Daarna hebben we nog een flinke tijd nodig om de nieuwe pensioenregeling te verwerken in alle systemen.

Belangen van alle deelnemers worden meegewogen

De vakbonden vertegenwoordigen bij het maken van de afspraken de belangen van alle deelnemers aan de onderhandelingstafel. Zij zien toe op een evenwichtige uitkomst voor iedereen, of u nu al een pensioen van ons ontvangt of nog aan het opbouwen bent. Daarnaast zijn alle deelnemers ook vertegenwoordigd via het bestuur en het verantwoordingsorgaan. Het pensioenfonds bewaakt hierin de uitvoerbaarheid en evenwichtigheid. Verder hebben ook de gepensioneerdenverenigingen een rol. Zij mogen een oordeel geven over de voorgenomen afspraken.  Zo wordt ervoor gezorgd dat de wensen van deze groep in de besluitvorming meegewogen kunnen worden.

Wij houden u op de hoogte

Zodra duidelijk is welke impact de veranderingen hebben op uw pensioen brengen we u hier vanzelfsprekend van op de hoogte.

Wilt u eerder al worden geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen richting de nieuwe pensioenregeling? Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief NWSflits om actuele informatie te ontvangen. Log in op MijnKLMPensioen en ga naar Mijn gegevens om u aan te melden.