Blog

Samen balans vinden in beleggingsbeleid

25 november 2022

We beheren als pensioenfonds ruim 9 miljard euro. Dat vermogen beleggen we om een goed pensioen te realiseren. Maar aan beleggen zijn altijd kansen én risico’s verbonden. Daarom doen we dat heel zorgvuldig. En willen we ook graag weten hoe u erover denkt. Zeker met het oog op het naderende nieuwe pensioenstelsel. Daarom hebben we u dit najaar in een onderzoek gevraagd wat u vindt van het nemen van beleggingsrisico’s. 

We hebben alle actieve deelnemers, gepensioneerden en slapers (ex-deelnemers die nog wel een pensioenaanspraak hebben bij het fonds) uitgenodigd, zo’n 28.000 in totaal. Daarvan hebben er 4.132 gereageerd, ongeveer vijftien procent. Dat is voor dit soort onderzoeken een heel mooi percentage. Het onderstreept uw betrokkenheid bij het pensioenfonds. De komende tijd gaan we de resultaten analyseren en beoordelen. Daarover houden we u natuurlijk op de hoogte. Een tipje van de sluier kan ik wel oplichten: uw risicobereidheid lijkt goed aan te sluiten bij ons huidige beleggingsbeleid.

We wilden weten of onze manier van beleggen past bij wat u belangrijk vindt, en dat doen we omdat dat enorme vermogen niet van ons is, maar van u. Het is opgebouwd met premies van werkgever en werknemers, en verder vergroot dankzij de opbrengst van beleggingen.

Of u risico wilt en kunt nemen, is natuurlijk sterk afhankelijk van uw opvattingen en omstandigheden. Daarom hebben we de vragen voorgelegd op basis van gegevens die bij uw inkomensniveau passen. Want het maakt nogal uit wat nu of straks uw totale inkomen is. En een deelnemer van 27, die nog niet veel heeft opgebouwd maar nog veertig jaar te gaan heeft, kan en wil zich misschien meer risico’s permitteren dan een deelnemer van 57 jaar die meer zekerheid wil.

Dit wordt alleen maar belangrijker in het nieuwe pensioenstelsel, als iedereen zijn eigen pensioenkapitaal heeft. De sociale partners en wij als fonds bereiden ons intensief op dat nieuwe stelsel voor. Daarbij hoort ook de vraag hoe we uw risicobereidheid kunnen verbinden met ons doel: we willen een gepast risico nemen, zodat we het rendement behalen dat nodig is om pensioenuitkeringen te doen. Daarbij helpt dit onderzoek ons zeer. 

We stemmen de risicohouding ook af met KLM en de vakorganisaties, en met het Verantwoordingsorgaan (een vertegenwoordiging van de deelnemers bij het fonds).  

De input bepaalt mede hoe we uiteindelijk omgaan met beleggingsrisico’s. Samen zoeken we de balans tussen kansen en risico’s. En er is één risico dat we dankzij dit onderzoek alvast uitsluiten: dat we iets doen zonder dat we weten hoe u erover denkt!

test

Leon Leisink

Werknemerslid