Verantwoord beleggen

Stemmen voor meer transparantie en verantwoording over beloningsbeleid bestuurders Australisch mijnbouwbedrijf

11 maart 2024

Wij beleggen in aandelen van bedrijven en zijn daardoor aandeelhouder. Een aandeelhouder kan invloed hebben op het beleid van die bedrijven door te stemmen op voorstellen in aandeelhoudersvergaderingen. Bij NRW Holdings Ltd. hebben we onlangs gestemd tegen het nieuwe beloningsbeleid voor bestuurders en tegen de herbenoeming van een bestuurder. 

NRW Holdings Ltd, is een Australisch bedrijf dat zich onder andere bezig houdt met mijnbouw en het bouwen van wegen.

Voorstel 1: de herbenoeming van een bestuurder

Wij stemden tegen de herverkiezing van één van de niet-uitvoerende bestuurders van NRW, omdat de niet-uitvoerende bestuurder ook een rol heeft in één of meerdere (ondernemings)raden. Wij vinden dat bestuurders dan onvoldoende tijd hebben om hun taken goed uit te voeren. De niet-uitvoerende bestuurder is na de aandeelhoudersvergadering gestopt met zijn functie.

Voorstel 2: het voorstel voor het beloningsbeleid

Wij stemden in dezelfde vergadering ook tegen het nieuwe beloningsbeleid.  Onder het beloningsbeleid valt onder andere het salaris en de bonussen van bestuurders. Wij maken ons -net als vorig jaar- zorgen over de hoogte van het huidige beloningsbeleid. Op de zorgen van vorig jaar is nog niet gereageerd. Omdat wij openheid en verantwoording vragen van de bedrijven waarin we investeren, besloten we nu weer tegen te stemmen. Het beloningsvoorstel werd niet aangenomen, omdat de meerderheid van de aandeelhouders tegen het beloningsvoorstel heeft gestemd.

Mijnbouw
Verantwoord beleggen

Verantwoord beleggen vinden wij belangrijk

Wij streven naar verantwoord beleggen, zodat wij kunnen bijdragen aan een goede toekomst voor de huidige en komende generaties. Wij letten niet alleen op de financiële gezondheid van het pensioenfonds, maar ook op de gevolgen voor verschillende duurzaamheidthema’s. 

Jeroen van der Put & Angeles Toledo

Leer meer over verantwoord beleggen met Jeroen van der Put en Angeles Toledo

Maak kennis met Jeroen van der Put, bestuurslid, en Angeles Toledo, adviseur van het pensioenfonds voor verantwoord beleggen. Ze delen graag meer informatie over dit onderwerp in een reeks video's. In slechts drie minuten kunt u meer te weten komen over verantwoord beleggen.