Verantwoord beleggen

Stemmen voor transparantie over de belastinginformatie van Microsoft

28 februari 2023

In het vierde kwartaal van 2022 stemden we op een voorstel van aandeelhouders in de aandeelhoudersvergadering van softwaregigant Microsoft Corp. Het voorstel vraagt Microsoft te rapporteren volgens een uitgebreide standaard voor het openbaar maken van belastinginformatie. Rapporteren naar deze standaard betekent dat je als bedrijf inzicht geeft in al je bedrijfsactiviteiten zoals inkomsten, winsten en verliezen en dus ook belastingbetalingen. 

Belastingontwijking staat duurzame ontwikkeling in de weg

Aanleiding voor het voorstel zijn de zorgen van aandeelhouders over het gebrek aan transparantie over het betalen of ontwijken van vennootschapsbelasting door bedrijven waar zij in beleggen. Door het ontwijken van vennootschapsbelasting lopen overheden inkomsten mis die zij goed kunnen gebruiken voor het leveren van publieke diensten en duurzame ontwikkeling. Belastingontwijking staat daarmee duurzame ontwikkeling in de weg. 

Negatief effect op onze beleggingen 

Hoewel belastingontwijking tot een hogere winst kan leiden, kunnen controles van de belastingdienst zorgen voor reputatieschade, proceskosten en boetes. Dit kan een negatief effect hebben op de waarde van onze beleggingen. 
 

microsoft kantoor en logo

Belastingen een nieuw aandachtsgebied in betrokken aandeelhouderschap 

Een verantwoorde omgang van bedrijven met belastingen en transparantie hierover is een nieuw aandachtsgebied in betrokken aandeelhouderschap. Het voorstel in de vergadering van Microsoft Corp was pas de tweede keer dat aandeelhouders een dergelijk voorstel inbrachten in de Verenigde Staten. Eerder werd een vergelijkbaar voorstel ingediend in de aandeelhoudersvergadering van Amazon Inc. Wij verwachten dat er nog meer voorstellen van aandeelhouders zullen volgen over belastingtransparantie in de algemene vergaderingen van bedrijven in het stemseizoen van 2023 (april en mei).

Het voorstel bij Microsoft kreeg met meer dan 20% van de stemmen opmerkelijk veel steun van aandeelhouders. Ook wij hebben voor dit voorstel gestemd. Het behalen van een meerderheid van de stemmen is een kwestie van lange adem.