Verantwoord beleggen

McDonald’s vragen om openheid over lobbyen en betere rapportage dierenwelzijn

10 augustus 2023

In het tweede kwartaal van 2023 stemden we onder andere op de aandeelhoudersvergadering van McDonald’s. We vragen hen om openheid over lobbyen en dierenwelzijn. 

Wij beleggen in aandelen van bedrijven en zijn daardoor aandeelhouder. Een aandeelhouder kan invloed hebben op het beleid van die bedrijven door te stemmen op voorstellen in aandeelhoudersvergaderingen. Eén van onze doelen bij verantwoord beleggen is verantwoorde productie en consumptie, waaronder ook dierenwelzijn valt. Ook hechten wij veel waarde aan een goed bestuur inclusief openheid over lobbyen. Wij vinden dat grote bedrijven zoals McDonald’s, hun verantwoordelijkheid moeten nemen op deze gebieden.

In de algemene vergadering van McDonald’s van 25 mei 2023 werd onder andere op de volgende twee voorstellen gestemd.

Voorstel 1: Jaarlijks verslag over lobbyactiviteiten

Aandeelhouders vragen McDonald’s voortaan jaarlijks een verslag op te stellen over haar lobbyactiviteiten. Dit zijn acties die worden ondernomen om politieke besluiten te beïnvloeden.

Wees open over politieke activiteiten
Wij zijn van mening dat openheid over politieke activiteiten erg belangrijk is. Besturen moeten beleid opstellen voor politieke betrokkenheid, inclusief lobbyen en donaties aan politieke doelen of kandidaten. Wij hebben daarom voor het voorstel gestemd.

Duidelijk signaal richting McDonald’s
Hoewel 49,75% van de stemmen voor waren, is het voorstel niet aangenomen. Wel geeft dit een duidelijk signaal aan McDonald’s. 
 

McDonalds

Voorstel 2: Rapportage over dierenwelzijn

Aandeelhouders vroegen daarnaast om een verbeterde rapportage over dierenwelzijn. Ze vragen McDonald’s om beter te communiceren en specifieker te rapporteren over dierenwelzijn.

Niet aangenomen, maar wel veel steun
Wij hebben ingestemd met dit voorstel, omdat we geloven dat dit zal bijdragen aan een beter inzicht in de voortgang van het bedrijf op het gebied van dierenwelzijn. Helaas werd ook dit voorstel werd niet aangenomen, maar kreeg wel flinke steun van aandeelhouders, namelijk 38,09% van de stemmen. 

Bekijk hier de stemrapportage van Q2

Bijlage Grootte
751.09 kB