In de overgang naar de nieuwe pensioenregeling hebben we weer een belangrijke mijlpaal bereikt. Het bestuur heeft de afspraken van KLM en de vakbonden over de nieuwe pensioenregeling zorgvuldig beoordeeld en de opdracht aanvaard. Dit betekent dat de invoering van de nieuwe pensioenregeling weer een stap dichterbij is. Ook is het bestuur akkoord om alle opgebouwde pensioenen en pensioenuitkeringen over te zetten naar de nieuwe pensioenregeling. Dit noemen we ook wel invaren.
Zorgvuldige beoordeling afgerond
KLM en de vakbonden hebben samen afgesproken hoe de nieuwe regeling eruit komt te zien. Deze afspraken zijn beschreven in het transitieplan. Het bestuur heeft de afspraken uit het transitieplan zorgvuldig beoordeeld. Het is namelijk belangrijk dat de afspraken uitvoerbaar, evenwichtig en begrijpelijk zijn voor alle deelnemers (actieven, slapers en gepensioneerden). Én dat de pensioenregeling tegen acceptabele kosten uitgevoerd kan worden. Het bestuur is verheugd te concluderen dat het hier ja op kan zeggen.
Plannen ingediend bij de toezichthouders
Wij hebben de afspraken verwerkt in een zogeheten implementatieplan. In dit plan staat hoe we ons voorbereiden op de start van de nieuwe pensioenregeling. Dit plan hebben we eind december ter beoordeling voorgelegd aan De Nederlandsche Bank. Ook hebben we een transitiecommunicatieplan gemaakt. Hierin staat hoe en wanneer we u, de deelnemers, informeren over de nieuwe pensioenregeling. Dit plan hebben we voorgelegd aan de Autoriteit Financiële Markten, die zal beoordelen of het plan voldoet aan de wettelijke vereisten.
Bijlage | Grootte |
---|---|
1.4 MB |
In het najaar van 2025 ontvangt u persoonlijke informatie over de nieuwe regeling
Wij vinden de communicatie over de nieuwe pensioenregeling cruciaal in deze fase. U moet weten wat er gaat veranderen en wat dat betekent voor uw pensioen. Een belangrijk moment is in het najaar van 2025. Dan ontvangt u de eerste voorlopige berekening van uw verwachte pensioen in de nieuwe pensioenregeling. Maar de komende tijd gaan we al vaker algemene informatie met u delen. Zo ontvangt u eind februari een speciale editie van Focus die geheel in het teken staat van de nieuwe pensioenregeling. Tussendoor houden we u steeds op de hoogte via de website en onze digitale NWSflits, en we zijn bezig met het maken van een leuke pensioenquiz.
Wat u kunt doen om op de hoogte te blijven?
Om te zorgen dat niemand informatie hoeft te missen, gebruiken we veel verschillende communicatiekanalen. Per brief, op onze website en in de NWSflits natuurlijk, maar we zijn ook te vinden op LinkedIn en Facebook.
Standaard communiceert het fonds digitaal. Dit betekent dat wij brieven voor u klaarzetten in MijnKLMPensioen en u hiervan per email een notificatie sturen. Via MijnKLMPensioen kunt u uw e-mailadres doorgeven en uw communicatievoorkeuren aanpassen.
De belangrijkste veranderingen op een rij
- KLM en de vakbonden hebben gekozen voor een solidaire premieregeling. Bij de solidaire premieregeling ligt de nadruk op het samen beleggen en met elkaar risico’s delen.
- Alle opgebouwde pensioenen zetten we over naar de nieuwe pensioenregeling en worden omgezet in een persoonlijk pensioenvermogen.
- Het persoonlijk pensioenvermogen wordt op uw pensioendatum omgezet in een levenslange pensioenuitkering. De pensioendatum is gelijk aan de dag waarop uw AOW ingaat, tenzij u ervoor kiest om eerder met pensioen te gaan.
- Nu is uw partnerpensioen nog gesplitst in een deel dat u ieder jaar opbouwt* en eventueel een vrijwillige verzekering over de periode tot uw pensioen. Straks bouwt u geen partnerpensioen meer op, maar is het geheel verzekerd. Deze verzekering start automatisch als u een partner heeft op het moment dat de nieuwe regeling start. U heeft dan nog steeds de mogelijkheid om vrijwillig extra partnerpensioen te verzekeren.
- We zorgen ervoor dat we voor u minder beleggingsrisico nemen naarmate u ouder wordt.
- Bouwt u op 1 januari 2026 pensioen op en bent u 35 jaar of ouder? Dan ontvangt u op dat moment een compensatie voor een wijziging in de premiesystematiek in de vorm van een eenmalige extra inleg in uw persoonlijk pensioenvermogen.
- Het pensioenfonds telt alle persoonlijke pensioenvermogens op 1 januari 2026 bij elkaar op en vergelijkt dat met het totale vermogen van het fonds. Is er geld over, dan wordt dat volgens een aantal spelregels verdeeld over alle deelnemers. Of er vermogen over is, en hoeveel, hangt af van de dekkingsgraad op 1 januari 2026. Deze moet dan minimaal 111% zijn om verplichte reserves en voorzieningen te kunnen vormen, en de genoemde compensatie te kunnen geven. Boven de 111% is er geld 'over'. Momenteel ligt de dekkingsgraad ruim boven de 130%.
*Dit geldt niet voor de KHS pensioenregeling. Daar wordt in de huidige regeling geen partnerpensioen opgebouwd.
Belangrijkste veranderingen specifiek voor iedereen die al een pensioen ontvangt
- Uw pensioenuitkering gaat meebewegen met de financiële markten en kan hierdoor omhoog- of omlaaggaan. Het fonds stelt één keer per jaar de hoogte van uw pensioen vast. Of uw pensioen dan omhoog- of omlaaggaat, hangt af van onder meer de financiële markten. Denk bijvoorbeeld aan het resultaat op de beleggingen en de stand van de rente.
- Het pensioen kan dus lager worden, bijvoorbeeld als de beleggingen in een jaar tegenvallen. Om verlagingen te beperken vormen wij een gezamenlijke reserve. Deze zogenaamde solidariteitsreserve gebruiken wij als de beleggingen tegenvallen, om de ingegane pensioenen aan te vullen.
- Naast de gezamenlijke reserve gaan we ook rendementen uitsmeren over drie jaar. Zo proberen we heftige schommelingen van uw pensioen te voorkomen.