Pensioen 123 Laag 2

Netto ouderdomspensioen

U krijgt netto ouderdomspensioen vanaf uw pensionering zolang u leeft

Uw inleg en het behaalde rendement vormen (na aftrek van risicopremie en kosten) het netto pensioenkapitaal.

  • Uw kapitaal wordt solide belegd tegen lage kosten
  • U krijgt een aanvulling op uw ouderdomspensioen zolang u leeft
  • Partner en kinderen zijn verzekerd van aanvullend nabestaanden- en wezenpensioen als u overlijdt
  • U behaalt fiscaal voordeel doordat u geen belasting betaalt over uw netto pensioenkapitaal

Hoeveel pensioen ontvangt u uit de netto pensioenregeling?

Netto ouderdomspensioen is een belangrijke aanvulling op uw basispensioen. Via de premie bouwt u netto pensioenkapitaal op over uw salaris boven € 112.189,- (niveau 2021 op basis van een fulltime dienstverband). Dit kapitaal gebruikt u om op uw pensioendatum een pensioen aan te kopen bij een verzekeraar. 

Indicatie verwachte uitkering
Op het moment dat u met pensioen gaat krijgt u een maandelijkse uitkering. In Mijn netto pensioen ziet u een indicatie van uw netto pensioenuitkering. U kunt dan kiezen voor een vaste uitkering of een variabele uitkering waarbij uw pensioenkapitaal wordt doorbelegd.

Veelgestelde vragen

  • Deelname aan de netto pensioenregeling heeft fiscale voordelen. Uw netto pensioenkapitaal is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in Box 3 van de inkomstenbelasting. En de uitkering van uw netto pensioen is te zijner tijd vrijgesteld van belastingheffing (loonheffing) en erfbelasting. Omdat de netto regeling een pensioenregeling is, kunt u uw netto kapitaal alleen gebruiken om op uw pensioendatum een pensioenuitkering aan te kopen. U kunt dus niet vrij over uw kapitaal beschikken. Ook is de regeling fiscaal gemaximeerd. Dit betekent dat u niet meer pensioen kunt opbouwen dan fiscaal is toegestaan.

  • Om in aanmerking te komen voor deelname aan de netto pensioenregeling wordt gekeken naar de hoogte van twaalf maal uw (fulltime) maandloon plus vakantiegeld en vaste onregelmatigheidstoeslag, exclusief variabel inkomen. Per 1 januari van een jaar wordt gekeken of u voor deelname in aanmerking komt. Als dat zo is, dan ontvangt u automatisch een brief met meer informatie. De netto pensioenregeling is een vrijwillige regeling. Als u direct meedoet vanaf het moment dat u kunt deelnemen wordt u zonder medische keuring toegelaten.

Vertrekhal Schiphol