Het pensioenfonds publiceert sinds 2021 jaarlijks een verslag Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Hierin lichten wij toe welke keuzes wij hebben gemaakt op het gebied van duurzaam en verantwoord beleggen. Zo hebben we afgelopen jaar op verschillende manieren impactbeleggingen doorgevoerd:
- groene bedrijfsobligaties (leningen aan bedrijven voor milieuvriendelijke projecten).
- duurzame energieprojecten, zoals zonne-energie en energie-opslag.
- impactbeleggingen in particuliere leningen (private debt).
Maar wat is impactbeleggen eigenlijk? En hoe doet het pensioenfonds dit?
Beleggen met aandacht voor mens en milieu
Elke maand legt u samen met uw werkgever geld in voor uw pensioen. Het pensioenfonds belegt dat geld, zodat het kan groeien. Dat heet rendement. Zo bouwt u pensioen op voor later.
Maar het belegde geld kan méér doen dan alleen rendement opleveren. Het kan ook iets goeds doen voor de wereld. Dat noemen we impactbeleggen. Het is anders dan gewoon beleggen, omdat het niet alleen gericht is op geld verdienen, maar ook op het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen. Hierbij wordt actief gestuurd op duurzaamheid, niet alleen op milieuvlak, maar ook op het gebied van goed bestuur (governance) en sociale impact.
Onze gemaakte beleggingskeuzes met impact in 2024
Het pensioenfonds heeft richtlijnen voor impactbeleggen in bedrijven, landen, projecten of organisaties. Deze bedrijven moeten naast een acceptabel financieel rendement, ook een positieve bijdrage leveren aan belangrijke duurzame thema’s. In de afgelopen jaren hebben we het thema klimaat extra belangrijk gemaakt. Het doel is het verminderen van de CO2-uitstoot van de gehele beleggingsportefeuille ten opzicht van 2019.
Het afgelopen jaar zijn er verschillende impactbeleggingen gedaan. We investeren onder andere in bedrijven die weinig CO2 uitstoten. Dat doen we bijvoorbeeld met groene bedrijfsobligaties en duurzame energieprojecten.
We letten altijd op onze duurzame doelen (zie hieronder), op internationale afspraken en op strenge regels. In het impactbeleid staat precies beschreven welke regels en onderwerpen het pensioenfonds gebruikt bij impactbeleggen.




Twee praktijkvoorbeelden van impactgericht beleggen van afgelopen jaar
Houtbouw voor klimaatdoelen en sociale voordelen
Het innovatieve, houten kantoorpand Tri
Het pensioenfonds belegt binnen de vastgoedportefeuille in duurzame gebouwen zoals het innovatieve kantoorpand Tri dat op dit moment gebouwd wordt in München. Dit gebouw voldoet aan de hoogste duurzaamheids- en energiestandaarden, heeft multifunctionele werkruimtes, geothermische verwarming en koeling door grondwater, maakt gebruik van regenwater en is grotendeels gemaakt van hout. Het hout is gecertificeerd en komt uit de EU.
Houtbouw heeft vele voordelen. Zo wordt er CO2-uitstoot bespaard bij het bouwen vergeleken met conventionele bouw en wordt er CO2 vastgelegd in het hout. Daarnaast zijn er sociale voordelen aan houtbouw zoals vermindering van bloeddruk, hartslag en stressniveau, hogere productiviteit van werknemers en verbetering van de luchtkwaliteit. De groene terrassen op elke verdieping van het gebouw dragen hier ook aan bij. Via een materialenpaspoort worden ook alle bouwmaterialen vastgelegd zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden, wat bijdraagt aan de circulaire economie.


Herstructurering van het energiesysteem voor klimaat en biodiversiteit
Energie infrastructuur: Amprion
Naast groene obligaties uitgegeven door overheden belegt het pensioenfonds ook in groene obligaties van bedrijven. Een voorbeeld hier van is Amprion. Amprion is een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de transport van aardgas en elektriciteit via vaste infrastructuur. Amprion investeert in de vernieuwing van energiesystemen om klimaatdoelen te halen en biodiversiteit te bevorderen.
De aandacht gaat vooral naar het gebruik van hernieuwbare energie en het verbeteren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Daarbij worden ook verbindingen gelegd tussen windparken op zee en het netwerk op het land. Dit helpt om in Duitsland een sterk en klimaatvriendelijk energiesysteem te bouwen. Daarnaast stimuleert het bedrijf natuurontwikkeling, bijvoorbeeld door de aanleg van stroken met wilde bloemen langs de elektriciteitsleidingen en de aanwijzing van gebieden ter vervanging van aangetaste natuur . Amprion zal geen nieuwe fossiele brandstof- of kerncentrales aansluiten.
Lees het jaarverslag en het impactbeleid
Bijlage | Grootte |
---|---|
1.53 MB | |
1.06 MB |

Steeds meer beleggen met groene obligsties
Het fonds zet weer een stap om verantwoord te beleggen. We kiezen steeds vaker voor beleggingen waarvan we weten dat het fondsvermogen ten goede komt aan bijvoorbeeld het klimaat of duurzame consumptie. Zo gaan we nu beleggen in groene obligaties. Maar wat is een groene obligatie en wat doet het in dit geval?