Nieuws

Nieuwe pensioenregeling in het kort

13 februari 2025

Op 1 januari 2026 krijgt u een nieuwe pensioenregeling. Hoe gaat uw pensioen er dan uitzien? Wat is er voor u en uw partner geregeld, hoe werkt het ‘meebewegen’ van de pensioenuitkeringen en wat gebeurt er met het vermogen? Hieronder leest u op deze en nog veel meer vragen een antwoord.

Samen beleggen, samen risico's delen

Samen beleggen, met elkaar risico’s delen

U blijft samen met uw (oud-)collega’s pensioen opbouwen. Uw werkgever en de vakbonden hebben gekozen voor een solidaire premieregeling. Hierbij ligt de nadruk op samen beleggen en met elkaar risico’s delen.

Van een vast bedrag naar persoonlijk pensioenvermogen

In de nieuwe regeling bouwt u niet meer jaarlijks een vast bedrag aan pensioen op, maar bouwt een persoonlijk pensioenvermogen op. Dit persoonlijk pensioenvermogen beweegt mee met de financiële markten. Dit betekent dat tegenvallers in de beleggingen leiden tot een daling van uw persoonlijke pensioenvermogen, terwijl meevallers juist zorgen voor een stijging. De verwachting is dat pensioenen hierdoor sneller verhoogd kunnen worden, al levert u hier wel een stukje zekerheid voor in.

Pensioendatum = AOW-datum

Het persoonlijk pensioenvermogen wordt op uw pensioendatum omgezet in een levenslange pensioenuitkering. De pensioendatum is gelijk aan de dag waarop uw AOW ingaat, tenzij u ervoor kiest om eerder met pensioen te gaan. Eerder met pensioen gaan kan nog steeds, maximaal 10 jaar voor uw AOW-datum.

buffer

Alle pensioenen gaan mee*

De nieuwe regeling geldt vanaf 1 januari 2026 voor alle deelnemers van Algemeen Pensioenfonds KLM. Dus ook als u al een pensioenuitkering van ons ontvangt of in het verleden pensioen bij ons heeft opgebouwd. Het pensioenfonds berekent de waarde van uw pensioen en zet dit om in uw persoonlijke pensioenvermogen. Ook de pensioenuitkeringen worden omgezet in een pensioenuitkering volgens de nieuwe pensioenregeling. Dit noemen we ook wel ‘invaren’. Bij dit omzetten gaat geen geld verloren. Wij berekenen precies wat de waarde is van uw pensioenuitkering of het pensioen dat u hebt opgebouwd. Die waarde gaat over naar de nieuwe regeling.

*Als u deelneemt aan de nettopensioenregeling, ontvangt u daarover apart informatie.

Bestaande buffer gaan we verdelen

In het huidige pensioenstelsel moeten we een flinke financiële buffer aanhouden. Voor elke euro gereserveerd pensioen moeten we meer dan 25 cent extra buffer hebben. Deze buffer biedt zekerheid. In het nieuwe stelsel is deze verplichte buffer veel kleiner. Het geld dat overblijft op 1 januari 2026, wordt verdeeld. 

Spelregels voor verdeling van de buffer

Globaal ziet de verdeling van het overgebleven vermogen er ongeveer zo uit:

1.    Het pensioenfonds telt de waarde op van alle pensioenen en gaat na hoeveel vermogen er is.
2.    Er is ongeveer 2 procent extra nodig voor wettelijk, verplichte buffers.
3.    Om de solidariteitsreserve te vullen is 6 procent nodig.
4.     Er is ongeveer 3 procent extra nodig voor de compensatie van groepen die nadeel ondervinden van de nieuwe regeling.

Dit betekent dat een minimale dekkingsgraad van 111 procent nodig is voor het vullen van buffers en reserves. Wat overblijft wordt verdeeld over de persoonlijke pensioenvermogens en gebruiken we voor het verhogen van de bestaande pensioenuitkeringen

Compensatie voor opbouwers van 35+

In de huidige regeling betalen jongere en oudere deelnemers evenveel premie en bouwen ze per jaar evenveel pensioen op. Dat heet de ‘doorsneesystematiek’. In de nieuwe regeling wordt de doorsneesystematiek afgeschaft. Het pensioenfonds heeft berekend dat medewerkers vanaf 36 jaar en ouder in de nieuwe pensioenregeling het minste voordeel of zelfs een nadeel hiervan hebben. Daarom krijgt deze groep compensatie. In de praktijk is dit een eenmalige extra inleg in het persoonlijk pensioenvermogen. 

Opnieuw om tafel bij scherpe daling dekkingsgraad

Niemand kan de dekkingsgraad op 1 januari 2026 voorspellen. Uw werkgever en de vakbonden hebben afgesproken dat zij bij een scherpe daling van de dekkingsgraad weer met elkaar in gesprek gaan. Ze kunnen er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de de nieuwe pensioenregeling later in te laten gaan. Met een dekkingsgraad van meer dan 130% is dat vooralsnog niet aan de orde maar de komende maanden houdt het pensioenfonds de dekkingsgraad scherp in de gaten om op tijd in actie te kunnen komen. 

Partnerpensioen

Pensioen voor uw partner blijft geregeld

Zolang u niet van werkgever wisselt, blijft een standaard partnerpensioen geregeld voor uw partner bij overlijden. In de nieuwe regeling gaat u geen partnerpensioen meer opbouwen zoals nu, maar wordt het partnerpensioen verzekerd. Het partnerpensioen bestaat uit een standaard en een vrijwillig gedeelte. Standaard is 24 procent van uw salaris waarover u pensioen opbouwt verzekerd. Daarnaast kunt u vrijwillig een extra partnerpensioen verzekeren van 11 procent van uw salaris waarover u pensioen opbouwt. Met beide verzekeringen regelt u dus een partnerpensioen voor uw partner als u komt te overlijden van 35 procent van uw salaris waarover u pensioen opbouwt.

Tijdelijk partnerpensioen

Ook kunt u een tijdelijk partnerpensioen verzekeren. Hiermee regelt u een partnerpensioen dat uitkeert bij uw overlijden tot uw partner de AOW-leeftijd bereikt. De voorwaarden voor deze verzekering zijn hetzelfde als bij het Anw-hiaatpensioen. 

Automatisch aangemeld

Had u in de huidige regeling al de extra verzekeringen voor uw partner geregeld? Dan melden we u automatisch aan voor de extra partnerpensioen verzekeringen in de nieuwe regeling. Het nabestaandenpensioen dat u in de oude pensioenregeling heeft opgebouwd, blijft van u. 

KLM Health Services

Werkt u bij KLM Health Services (KHS)? Dan geldt dat u in de huidige regeling geen nabestaandenpensioen opbouwt. Dit was altijd al geheel verzekerd. U kunt in de nieuwe pensioenregeling vrijwillig een partnerpensioen verzekeren van 22,5 procent van het salaris waarover pensioen wordt opgebouwd. Ook voor u geldt dat als u deze verzekering al had wij deze automatisch ook regelen in de nieuwe pensioenregeling.

Verzekering partnerpensioen loopt door

Stopt u met werken en bouwt u ergens anders nog geen pensioen op? Nieuw is dat de verzekeringen voor het partnerpensioen nog zes maanden doorlopen op kosten van het pensioenfonds. Daarna kunt u ervoor kiezen zelf de premie te betalen of deze verzekeringen te stoppen.

Arbeidsongeschiktheidspensioen

Bij arbeidsongeschiktheid blijft u pensioenvermogen opbouwen, zonder dat u hier zelf geld voor inlegt voor het deel dat u arbeidsongeschikt bent. Ook krijgt u onder bepaalde voorwaarden een aanvulling op uw WIA-uitkering.

Beleggingsrisico neemt af met de leeftijd

Naarmate u ouder wordt, zorgen we dat uw pensioenvermogen minder risico loopt. Dit doen we door ervoor te zorgen dat de beleggingsrisico’s afnemen vanaf uw 53ste. Dat heeft twee redenen: uw pensioenvermogen gaat dan minder meebewegen met de financiële markten en de inschatting van uw pensioen wordt dan steeds stabieler. Het is namelijk fijn als u een aantal jaren voor pensioneren al ongeveer weet waar u aan toe bent. 

KHS en KFA

Ook KLM Health Services (KHS) en KLM Flight Academy (KFA) krijgen een nieuwe pensioenregeling. KFA volgt nu de pensioenregeling van KLM en heeft met de ondernemingsraad afgesproken om ook de nieuwe pensioenregeling van KLM te volgen. Hetzelfde geldt voor KLM Health Services (KHS), die heeft met de werknemersvertegenwoordiging afgesproken de pensioenregeling van KLM te gaan volgen maar met een aantal afwijkende afspraken. Vanaf 1 januari 2026 komt er dus één pensioenregeling met één pensioenreglement voor zowel KLM als KHS en KFA. De afwijkende afspraken voor KHS worden hier specifiek in benoemd.  

Belangrijkste veranderingen specifiek voor iedereen die al een pensioen ontvangt

Uw pensioenuitkering gaat meebewegen met de financiële markten. In de praktijk betekent dit dat het pensioenfonds één keer per jaar het resultaat van de financiële markten verwerkt in uw pensioenuitkering. Deze kan hierdoor omhoog- of omlaaggaan. Of uw pensioen dan omhoog- of omlaaggaat, hangt af van onder andere het resultaat op de beleggingen en de stand van de rente. 

Schommelingen voorkomen

Het pensioen kan dus lager worden, bijvoorbeeld als de beleggingen in een jaar tegenvallen. Om verlagingen te beperken vormen wij een gezamenlijke reserve. Deze zogenaamde solidariteitsreserve gebruiken wij als de beleggingen tegenvallen, om de ingegane pensioenen onder bepaalde voorwaarden aan te vullen. Uit de solidariteitsreserve kan de uitkering worden aangevuld tot maximaal de helft van de inflatie. 

Levenslang pensioen

Wat niet verandert is het feit dat u zolang u leeft een pensioenuitkering blijft ontvangen. Ook blijven de keuzes die u heeft gemaakt op uw pensioendatum gewoon staan. Heeft u bijvoorbeeld geregeld dat uw partner een partnerpensioen ontvangt als u overlijdt? Dan geldt dat ook in de nieuwe pensioenregeling. Wel gaat het partnerpensioen, net als uw pensioen, meebewegen met de financiële markten.

Onderweg naar uw nieuwe pensioenregeling 1/2

Persoonlijke gevolgen eind 2025 duidelijk

Het doel is te starten met de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2026. Wat de nieuwe pensioenregeling voor u persoonlijk betekent kunnen we daarom pas eind 2025 zeggen. Als alles volgens plan verloopt ontvangt u eind dit jaar meer informatie over de pensioenregeling zelf. Op onze pagina over de nieuwe pensioenregeling vindt u altijd de meest actuele informatie.

Meer lezen over de nieuwe pensioenregeling