Alles over pensioen ontvangen

Ontvangt u ouderdomspensioen, nabestaandenpensioen, wezenpensioen of arbeidsongeschiktheidspensioen via Algemeen Pensioenfonds KLM? Lees hieronder enkele veel gestelde vragen en de antwoorden daarop. Op de pagina's via het menu links vindt u meer informatie over de AOW, belastingen en het buitenland.

Wanneer ontvang ik mijn pensioen?

In 2019 betalen we uw pensioenuitkering elke 27ste van de maand. Valt de 27ste in het weekend? Dan betalen we uw pensioenuitkering op de vrijdag vóór dat weekend. Behalve in de maand december. Dan betalen we uw pensioenuitkering op de 20ste van de maand.

Hoe weet ik hoeveel pensioen ik krijg?

Eind januari ontvangen alle pensioengerechtigden een pensioenspecificatie. Hierop kunt u zien hoeveel uw pensioenuitkering bedraagt. Ook ontvangt u de jaaropgave over het voorgaande jaar. Hebt u een account aangemaakt op MijnKLMPensioen? Dan vindt u daar maandelijks uw pensioenspecificatie.

Krijg ik een vakantieuitkering?

Ja, in mei ontvangt u met uw pensioen ook uw vakantie-uitkering. Deze uitkering bedraagt 8% over de pensioenuitkering van de voorafgaande maanden mei tot en met april. 

Hoe stijgt mijn pensioen mee met de prijzen?

Normaal gesproken wordt geld elk jaar iets minder waard. U kunt met hetzelfde bedrag dit jaar iets minder kopen dan vorig jaar. Dat heet ‘inflatie’. Wij proberen uw pensioen elk jaar mee te laten groeien met de inflatie. Dit noemen we indexatie. Dit kan alleen als de financiële situatie van het pensioenfonds goed genoeg is. Het bestuur beslist jaarlijks of en hoeveel er geïndexeerd wordt.

Hoe geef ik een wijziging door?

Wijzigingen in uw persoonlijke situatie kunnen van invloed zijn op uw pensioenuitkering. Wilt u deze daarom altijd (schriftelijk) aan ons doorgeven? Alleen als u binnen Nederland verhuist hoeft u uw adreswijziging niet door te geven. Wij ontvangen deze informatie automatisch van de Basisregistratie Personen (BRP).

Wat betekent het einde van een relatie na pensioneren voor mijn pensioen?

Bij een scheiding, beëindiging van een geregistreerd partnerschap of einde van een periode van samenwonen heeft uw ex-partner mogelijk recht op een bijzonder nabestaandenpensioen. Dat ontvangt hij of zij na uw overlijden.
De hoogte van het bijzonder nabestaandenpensioen is afhankelijk van verschillende situaties. U en uw ex-partner worden hierover schriftelijke geïnformeerd.

Is er een vereniging voor gepensioneerden?

Pensionering betekent een afscheid van KLM en van collega’s. Veel pensioengerechtigden vinden het prettig om het contact met collega’s op een bepaalde manier voort te zetten. Dit kan via bijvoorbeeld de Vereniging van Gepensioneerden der KLM. De VG-KLM is op 12 december 1957 opgericht en heeft circa 3.500 leden. Dat zijn gepensioneerde KLM’ers – zowel het grond-, cabine- als vliegend personeel – en hun eventuele partners. Kijk op www.vg-klm.nl voor meer informatie en hoe u lid kunt worden van deze vereniging.