Toelichting op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Toelichting op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Ieder jaar ontvangt u een persoonlijk pensioenoverzicht van uw pensioenfonds: het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Het UPO is een beknopt overzicht en sluit goed aan bij het Pensioen 1-2-3. Zo kunt u eenvoudiger informatie terugvinden op onze website.

Hieronder staan de toelichtingen op het UPO van de afgelopen jaren. Let op: sinds 2020 is er geen aparte UPO toelichting meer. 

UPO

Uw jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staat klaar in Mijn documenten in MijnKLMPensioenHet UPO is een handig overzicht waarmee u in één oogopslag kunt zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd en hoeveel pensioen u kunt verwachten. Bent u gepensioneerd? Dan ziet u op uw UPO hoeveel pensioen u ontvangt. 

Nieuw op het UPO: wat als het mee- of tegenzit?

De hoogte van uw pensioen is niet zeker. Op het UPO ziet u dit terug in een afbeelding met drie pijlen die aangeven hoeveel pensioen u kunt verwachten als het mee- of tegenzit. Klik hier voor meer informatie. 

Vragen over het UPO?

Normaal vindt u ons jaarlijks op verschillende locaties bij KLM met onze pensioenstand om uw UPO-vragen te beantwoorden. Dit kan dit jaar helaas niet doorgaan. Wel helpen wij u graag verder aan de telefoon en per e-mail. 

Webinar 'Maak uw persoonlijk pensioenplaatje'

Het UPO is een mooi moment om met uw pensioen aan de slag te gaan en wij helpen u daar graag bij. Daarom organiseren wij het webinar 'Maak uw persoonlijk pensioenplaatje' op: 

  • Donderdag 23 september van 13.00 tot 14.00 uur
Schrijf u nu in!

UPO ontvangen? Regel wat praktische pensioenzaken

Regel nu pensioen uw aandacht heeft een paar praktische pensioenzaken in MijnKLMPensioen zoals:

  • Als u hebt gekozen voor ‘digitaal ‘nee’ bij communicatievoorkeuren: wilt u dit zo laten? (Mijn gegevens)
  • Leg uw e-mailadres vast (Mijn gegevens)
  • Bekijk uw keuzemogelijkheden (Mijn planner)
Naar MijnKLMPensioen

Kies voor UPO digitaal & verklein uw footprint!

Wij versturen steeds minder UPO’s of meldingen per post, maar dat kunnen er nog minder worden. Leg in Mijn gegevens in MijnKLMPensioen uw e-mailadres vast. Dan kunnen wij u een e-mailnotificatie sturen als uw UPO of andere documenten voor u klaarstaan in Mijn documenten. Dit is beter voor het milieu en handig voor uzelf: u hebt dan al uw pensioenpost bij elkaar in een digitaal dossier.

Factor A staat op het UPO

U hebt uw factor A nodig als u wilt berekenen hoeveel fiscale ruimte u hebt om uw pensioen aan te vullen met lijfrentes. Het UPO vindt u onder Mijn documenten

Veelgestelde vragen

  • Ja, wij zetten uw UPO ook bij Mijn documenten. Zo kunt u ze makkelijk printen of downloaden. Wilt u uw UPO voortaan alleen nog maar digitaal ontvangen en niet meer per post? Dat kan natuurlijk. U geeft uw voorkeur aan bij Mijn gegevens > Communicatievoorkeuren > Digitale post.

  • In het UPO staat de stand per 1 januari. In MijnKLMPensioen vindt u altijd de actuele stand van uw pensioen. Wijzigingen in uw situatie, zoals een stap in uw carrière of veranderingen in deeltijdpercentage, worden verwerkt in de pensioenbedragen die wij in MijnKLMPensioen laten zien.

  • Bij 'Wat krijgt u als u met pensioen gaat' is rekening gehouden met uw scheiding. Een deel van uw pensioen gaat naar uw ex-partner. Uw ex-partner krijgt een eigen UPO met daarin het pensioen dat hij of zij kan verwachten vanaf uw pensionering totdat één van beiden overlijdt.

  • Sinds 2020 is er geen aparte UPO toelichting meer. De toelichtingen van afgelopen jaren vindt u op de website. Hebt u vragen dan kunt u de informatie op de website lezen of u kunt contact opnemen met onze afdeling pensioenservice.

  • Gaat u na 2020 met pensioen? Dan berekenen wij volgens de pensioenregeling uw ouderdomspensioen op pensioenrichtleeftijd 68. Net als in MijnKLMPensioen laten we op het UPO 2020 zien wat u aan pensioen kunt verwachten op uw pensioendatum.