Verantwoord beleggen

Verantwoord beleggen, met het risico dat bij u past

16 mei 2023

De premie die u en KLM aan het pensioenfonds betalen om uw pensioen op te bouwen wordt belegd. Hoe zorgen we ervoor dat de manier waarop we beleggen beter aansluit bij de voorkeuren van u en uw KLM-collega’s?

 

Voorkeur hoog of laag risico?

We doen onderzoek via vragenlijsten onder u en uw (oud-)collega’s bij KLM.  Zo hebben we eind 2022 een vragenlijst uitgezet om te achterhalen hoe u tegen beleggen en de risico’s die daarbij horen aankijkt. Hoe hoger het risico van een belegging, hoe groter de kans op een hoog rendement. Dat is fijn, maar als het toevallig wat minder goed gaat met de belegging, dan is ook de kans op een laag rendement groter. Bij een belegging met een laag risico zijn de verschillen tussen een mogelijk hoog of een laag rendement veel kleiner.

Liever wat minder risico, helemaal naarmate u ouder wordt

Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers minder dan gemiddeld bereid zijn om risico te nemen. Uw belegt dus bij voorkeur volgens een relatief defensief risicoprofiel. Verder bleek dat naarmate u ouder wordt, u steeds minder risico wilt nemen. Dit is best logisch, want als je jong bent heb je langer tot je pensioen en dus meer tijd om een lager rendement weer goed te maken. Bij deelnemers met een inkomen van meer dan €80.000 euro bruto per jaar is er meer bereidheid om risico te nemen.

Groot draagvlak om verantwoord te beleggen

Een meerderheid van alle deelnemers maakt het niet uit als het pensioen misschien lager uitvalt door verantwoord beleggen. Er is dus een sterk draagvlak om verantwoord te beleggen. Een ruime meerderheid van de deelnemers vindt de gevolgen voor mens en wereld bij beleggen dan ook belangrijk. Als het gaat om de inhoud van het beleid, dan geeft de helft van de deelnemers de voorkeur aan het beschermen van het klimaat als thema. Daarnaast vinden deelnemers het belangrijk om landen uit te sluiten waar mensenrechten geschonden worden.

Meepraten over verantwoord beleggen?

Natuurlijk houden we rekening met de resultaten uit dit onderzoek. We zetten het huidige beleggingsbeleid voort en gaan meer accenten aanbrengen om effect te hebben op het beschermen van klimaat en beleggen in landen waar mensen onder druk staan. Wilt u weten hoe we dit doen en hierover meepraten?  Schrijf u dan in voor het webinar Verantwoord beleggen.