Maandelijks betaalt u via uw salaris premie voor de opbouw van uw pensioen. Hoeveel dat is, ziet u op uw loonstrookje. Ook uw werkgever KLM betaalt premie. Er wordt wel gezegd dat u als u vijf dagen werkt, u één dag daarvan werkt voor uw pensioen. Genoeg reden dus, om te weten te komen wat er precies met die premie gebeurt en wat u er voor terugkrijgt.
1. Wat betaal ik nu precies aan premie en wat betaalt KLM?
Van de totale pensioenpremie-inleg betaalt u als werknemer ongeveer 20% en KLM als werkgever 80%. U betaalt op dit moment 5,2% van de optelsom van:
- twaalf x uw vaste maandsalaris
- uw vakantietoeslag
- 12 x uw maandelijkse ploegendienstbetaling op 1 januari
- de door KLM opgegeven toeslagen
- minus de bijdragefranchise. De bijdragefranchise is het bedrag waarover u geen bijdrage hoeft te betalen. Dit bedrag wordt ieder jaar vastgesteld en wordt aangepast aan de loonindex.
- Bent u daarnaast verzekerd voor het facultatief nabestaandenpensioen? Dan betaalt u daar 1% van dezelfde optelsom voor. Voor het facultatieve Anw-hiaat pensioen betaalt u een maandelijkse bijdrage die afhankelijk is van uw leeftijd.
2. Betaal ik premie van mijn bruto of mijn netto salaris?
De premie wordt ingehouden van uw brutosalaris en u betaalt er op dat moment dus geen belasting over. Uw latere pensioenuitkering wordt wel belast.
3. Wie bepaalt de hoogte van de premie?
Een pensioenregeling is een arbeidsvoorwaarde net als salaris, vakantiedagen of een leaseauto. KLM en de werknemersorganisaties bepalen de inhoud van de pensioenregeling en de hoogte van de premie die u betaalt. In het arbeidsvoorwaardelijk overleg worden hier afspraken over gemaakt. Het bestuur van het fonds toetst wel of de regeling kan worden uitgevoerd voor de afgesproken premie.
4. Wat krijg ik terug voor mijn ingelegde premie?
U ontvangt vanaf uw pensioendatum een levenslang ouderdomspensioen. Als u met 67 jaar met pensioen gaat en vervolgens nog twintig jaar pensioen krijgt, dan betekent dit dat u ongeveer drie keer zoveel krijgt als u hebt ingelegd. Uw partner ontvangt een nabestaandenpensioen mocht u komen te overlijden. Bent u verzekerd voor het facultatief nabestaandenpensioen en /of het Anw-hiaatpensioen, dan ontvangt uw partner in dat geval deze pensioenen. Ook uw kinderen komen onder bepaalde voorwaarden voor een wezenpensioen in aanmerking. Wordt u arbeidsongeschikt, dan ontvangt u een arbeidsongeschiktheidspensioen en wordt uw pensioenopbouw premievrij voortgezet voor het deel dat u arbeidsongeschikt bent.
5. Wat kost mijn pensioen?
Om de pensioenregeling uit te voeren worden kosten gemaakt. Het gaat om kosten voor bijvoorbeeld de administratie en communicatie, maar ook kosten voor bestuur en toezicht. Denk daarbij aan alle vergaderingen die georganiseerd worden en de onderzoeken van De Nederlandsche Bank. Deze uitvoeringskosten waren in 2013 €196 per deelnemer. Daarnaast worden er ook kosten gemaakt voor vermogensbeheer. Deze kosten worden weergegeven in een percentage van het gemiddeld belegd vermogen, dit percentage is 0,35%.
Bij vermogensbeheer worden daarnaast transactiekosten berekend, die bedragen 0,25% van het gemiddeld belegd vermogen.
6. Waarom wordt mijn premie belegd?
Om later een goed pensioen te kunnen bieden is rendement nodig. Het grootste gedeelte van uw (toekomstige) pensioen is opgebouwd uit rendement. Slechts één derde van het pensioen dat u ontvangt komt uit de premie. Geld op een spaarrekening zetten levert te weinig op. Het beleggen van geld neemt wel risico’s met zich mee, maar het beleggingsbeleidis erop gericht deze risico’s zoveel mogelijk te beheersen. Hierdoor haalt het fonds gemiddeld een goed rendement tegen acceptabele risico’s.
7. Hoe wordt de premie berekend?
Het totale premiebedrag dat werkgever en werknemers aan het pensioenfonds betalen wordt zo berekend dat er naar verwachting voldoende geld is om de benodigde pensioenopbouw te realiseren, inclusief de vereiste risicopremies voor overlijden en arbeidsongeschiktheid. Ook wordt er premie betaald voor het in stand houden van het vereiste vermogen van het pensioenfonds en om de kosten te betalen.