Nieuws

Pensioenfonds dient nieuw herstelplan in

14 augustus 2015

Het Algemeen Pensioenfonds KLM heeft op 30 juni 2015 een nieuw herstelplan ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder. Pensioenfondsen moeten sinds 2015 namelijk extra reserves aanhouden die als buffer dienen in slechte tijden. Door deze nieuwe regels is het oude herstelplan komen te vervallen en heeft het fonds een nieuw herstelplan ingediend.

Wat staat er in het herstelplan?

In het herstelplan staat hoe het Algemeen Pensioenfonds KLM de financiële situatie gaat herstellen. Na afloop van het herstelplan moet de beleidsdekkingsgraad minimaal gelijk zijn aan de vereiste dekkingsgraad die momenteel ongeveer 124% is. Dit is in lijn met de nieuwe regels voor pensioenfondsen. Heeft het pensioenfonds een lagere beleidsdekkingsgraad? Dan is er een tekort. In het herstelplan staan de maatregelen die het bestuur neemt om het tekort weg te werken. Zolang de financiële situatie onvoldoende blijft, moet het Algemeen Pensioenfonds KLM  ieder jaar een nieuw herstelplan opstellen en indienen bij DNB.

Verschillende elementen van belang voor de toekomst

In het herstelplan staan verschillende onderdelen die van invloed zijn op de financiële situatie van het pensioenfonds. Bijvoorbeeld de hoogte van de premie, de uitkering van de pensioenen, verhoging of verlaging van de pensioenen, de hoogte van de rente en het verwachte rendement. Deze hebben wij tot en met 2026 berekend. Volgens deze berekeningen zou onze financiële situatie dan hersteld moeten zijn.

Wat betekent het herstelplan voor u?

Ontwikkelt de financiële situatie zich zoals we verwachten op basis van het herstelplan? Dan hoeven we geen drastische maatregelen te nemen de komende jaren. We verwachten dat de pensioenen (gedeeltelijk) geïndexeerd kunnen blijven en zelfs gedurende de looptijd van het herstelplan weer volledig kunnen worden geïndexeerd. Dit  is sterk afhankelijk van de economische ontwikkelingen. Voor actieve deelnemers is dit ook afhankelijk van de algemene salarisverhogingen die KLM en werknemersorganisaties afspreken.

Hoe nu verder?

DNB beoordeelt vóór 1 september 2015 het ingediende herstelplan. In de bestuursvergadering van december beslist het bestuur over (inhaal)indexatie van de pensioenen per 1 januari 2016. Ook stelt het bestuur dan vast of de vaste premie aanleiding geeft tot een (lager) opbouwpercentage voor 2016.

Het pensioenfonds heeft ook de komende tijd te maken met een veranderend pensioenlandschap. Landelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld het recentelijk aanpassen van de rekenrente (UFR) zijn van invloed op de financiële positie van het pensioenfonds. Daarnaast overleggen arbeidsvoorwaardelijke partijen (KLM en de vakbonden) momenteel ook over een toekomstbestendige pensioenregeling. Naar verwachting zal de huidige pensioenregeling nog worden aangepast. Meer informatie over deze ontwikkeling leest u hier

Wij houden u op de hoogte

Via het pensioenblad Focus, onze digitale nieuwsbrief NWSflits, Facebook en deze website houden wij u op de hoogte van de voortgang en ontwikkelingen.