Nieuws

Terugblik op 2022 in het jaarverslag

12 juni 2023

Voor het pensioenfonds was 2022 een bijzonder jaar. Na de coronacrisis herstelde de wereld zich opvallend snel, ook in de luchtvaart. Maar vrijwel direct diende zich een volgende, opnieuw ernstige crisis aan toen Rusland eind februari 2022 Oekraïne binnenviel. Dat zorgde opnieuw voor onrust op de financiële markten, met een oplopende inflatie, een stijgende rente en negatieve beleggingsresultaten. Het effect op de verplichtingen van de stijgende rente was sterker dan het effect van het slinkende vermogen, waardoor de dekkingsgraad flink omhoog ging.

Financieel was 2022 een positief jaar, met de oplopende dekkingsgraad. In de loop van 2022 maakte het pensioenfonds gebruik van de mogelijkheid om met terugwerkende kracht extra te indexeren, zodat in totaal sprake was van volledige indexatie. De positieve ontwikkeling van de beleidsdekkingsgraad maakte het mogelijk om alle pensioenen per 1 januari 2023 met 11,39% te verhogen. Deze indexatie compenseerde de inflatie voor een groot deel.

De voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel was in 2022 een belangrijk thema. Er is eerst gestart met een verkenningsfase waarin de mogelijkheden en keuzes in de nieuwe wetgeving zijn bekeken. Daarna is gestart met een verdiepingsfase. In de verdiepingsfase zijn onder meer de gevolgen en risico's van verschillende keuzes onderzocht. De verdiepingsfase loopt door tot medio 2023.

Verder heeft 2022 in het teken gestaan van verantwoord beleggen. Wij hebben meerdere stappen gezet op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. De belangrijkste concrete stap in 2022 was het vaker kiezen voor duurzame aandelen.

2022
Bijlage Grootte
3.42 MB