Nieuws

Maand van de liefde: keuzes bij het nabestaandenpensioen

17 februari 2022

In de Maand van de liefde staan we stil bij wat er rondom pensioen voor uw partner en kinderen is geregeld. In dit artikel vertellen we u meer over pensioen voor uw partner. 

Uw partner is standaard verzekerd

Standaard bouwt u naast het ouderdomspensioen voor uzelf ook een nabestaandenpensioen op voor uw partner. Als u overlijdt ontvangt uw partner een nabestaandenpensioenuitkering van het fonds. Ook staat uw partner standaard aangemeld voor twee vrijwillige verzekeringen: het Facultatief Nabestaanden Pensioen (FNP) en het Anw-hiaatpensioen.

Keuze 1: één of beide verzekeringen opzeggen

Beide verzekeringen zijn vrijwillig. Dat betekent dat u één of beide verzekeringen kunt opzeggen. Het voordeel hiervan is dat u minder premie betaalt. Het nadeel is dat uw partner minder nabestaandenpensioen krijgt als u overlijdt voor de pensioendatum. 

Zeg dus alleen een verzekering op als u zeker weet dat uw partner voldoende inkomen heeft na uw overlijden. Uw partner moet akkoord gaan met de opzegging door het mutatieformulier te ondertekenen.

U kunt een partnerverzekering opzeggen door het mutatieformulier in te vullen en naar ons op te sturen.

Keuze 2: ouderdomspensioen omruilen voor nabestaandenpensioen

Standaard is het nabestaandenpensioen 70% van uw ouderdomspensioen. Als u met pensioen gaat kunt u kiezen voor een andere verhouding. 

Kiest u ervoor om een gedeelte van uw ouderdomspensioen om te ruilen voor meer nabestaandenpensioen, dan krijgt uw partner een hogere uitkering wanneer u overlijdt, maar u krijgt een lagere pensioenuitkering voor uzelf. Andersom kan ook, dan ruilt u nabestaandenpensioen om voor ouderdomspensioen. In Mijn planner in MijnKLMPensioen kunt u berekenen wat het eventueel uitruilen van het nabestaandenpensioen voor invloed heeft op uw pensioen. 

Hebt u bij pensionering geen partner? Dan zetten wij het nabestaandenpensioen automatisch om in extra ouderdomspensioen.

Hoe weet u of uw partner bij ons bekend is?

Dit is standaard het geval als u:

  • getrouwd bent
  • een geregistreerd partnerschap bent aangegaan
  • of een door KLM erkend samenlevingsverband hebt.

U kunt zelf controleren of uw partner bij ons bekend is door in te loggen op MijnKLMPensioen. Onder Mijn gegevens vindt u de gegevens van uw huidige partner.