Verantwoord beleggen

Stemmen tegen buitensporige beloningen

5 mei 2021

Zo stemden wij het afgelopen kwartaal

Met het stemmen op voorstellen in aandeelhoudersvergaderingen proberen wij invloed uit te oefenen op bedrijven waarin wij investeren. Wij stemden in het eerste kwartaal van 2021 wereldwijd in 443 vergaderingen op 4.904 voorstellen. Hoe dat werkt, stemmen en duurzaamheid, leggen we uit aan de hand van een uitgelichte stem.

Bedrijf: Walgreens Boots Alliance (WBA), een Amerikaans bedrijf in de drogisterijbranche

Het voorstel: Say-on-Pay-voorstel, een voorstel over de beloningen voor bestuursleden van WBA.

Categorie: Governance (goed bestuur), beloningsbeleid

Onze stem: Tegen

Reden: Buitensporige beloning bestuurders

Waarom wij tegen het voorgestelde beloningsbeleid stemden

  • Wij vinden de totale beloning aan het bestuur buitensporig gezien de prestaties van het bedrijf het afgelopen jaar. WBA draaide wereldwijd een verlies van rond de $2.1 miljard, maar dit is niet terug te zien in de beloning die bestuurders ontvingen.
  • Het Say-on-Pay voorstel bevat een beloningsplan dat onvoorwaardelijk kan worden toegekend zonder rekening te houden met prestatievoorwaarden. Dit is niet in lijn met onze visie op beloningen voor bestuursleden.
  • We vinden het belangrijk dat bedrijven waarin wij investeren duidelijke, meetbare doelen stellen als het gaat om milieu, maatschappij en goed bestuur. In het Say-on-Pay voorstel zagen wij dat het beloningsbeleid niet gebaseerd is op prestatiemaatstaven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over ons stemgedrag in het afgelopen kwartaal? Bekijk hier het stemrapport van Q1 2021.