Blog

Nieuwe lente, veel nieuwe geluiden

Door: Arend de Jong
4 mei 2021
Arend de Jong
Vicevoorzitter namens de werkgever

Nieuwe lente, veel nieuwe geluiden

‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’: het is een beroemde regel in het gedicht ‘Mei’ van Herman Gorter. En voor ons pensioenfonds is het zeker van toepassing, op verschillende manieren.

De nieuwe regeling

Het eerste nieuwe geluid: we zijn druk bezig met onze voorbereidingen op het uitvoeren van de  nieuwe (CDC) pensioenregeling. De opdracht om dat te gaan doen hebben we voorlopig aanvaard, de maand mei gebruiken we nog voor onder meer de adviesaanvraag en de bespreking daarvan met het Verantwoordingsorgaan. Als alles verder volgens planning loopt, nemen we op 1 juni een definitief besluit en kunnen we aan de slag met het uitvoeren van de nieuwe regeling. Die geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Nieuw pensioenakkoord

Het tweede nieuwe geluid: het pensioenakkoord – en vooral wat dit voor u en voor ons in de praktijk gaat betekenen. De gedetailleerde wetgeving zou per 1 januari 2022 beschikbaar komen, maar dat wordt door het kabinet wat uitgesteld. Voor onze planning heeft dat geen invloed, we gaan gewoon door met de voorbereidingen, samen met het arbeidsvoorwaardelijk overleg. Want er is genoeg te doen. Met andere woorden: het huiswerk moet toch gedaan worden.

Dat doen we helaas wel zonder twee van onze gewaardeerde bestuursleden Miriam Kartman en Paula Verhoef. Miriam is bij KLM Hoofd HR geworden en een combinatie met haar bestuursrol is dan niet logisch. Paula vertrekt vanwege een functiewijziging binnen de FNV. We zijn beiden dankbaar voor hun werk in het bestuur en houden u op de hoogte over hun opvolgers, die vast ook voor een nieuw geluid zullen zorgen.

Hogere dekkingsgraad

Het derde nieuwe geluid: de afgelopen periode hebben we een scherpe stijging gezien van de dekkingsgraad. Enerzijds door goede rendementen op onder meer de aandelen en anderzijds door een wat oplopende rente. We staan nu op een dekkingsgraad van ongeveer 115%. En dan te bedenken dat we in het oog van de eerste coronastorm, eind maart 2020, nog op 91% stonden...

Dat is goed nieuws, maar we weten ook allemaal hoe snel het weer kan veranderen.

Ook voor KLM gloort er licht aan het eind van de tunnel, hopelijk zien we deze zomer al een opleving van het vervoer en daarmee de inkomsten. Het duurt natuurlijk erg lang en het heeft de nodige stuurmanskunst van de organisatie gevraagd.

Nieuw perspectief

Maar het allerbelangrijkst in deze tijd is natuurlijk onze gezondheid. Ik hoop oprecht dat u allen ongeschonden door de pandemie bent gekomen en dat de versoepelingen die we nu zien ons niet weer terugwerpen. Met een steeds hogere vaccinatiegraad zou dat moeten lukken. En als dat dan gepaard gaat met herstel van vertrouwen en economisch herstel, dan kan hopelijk ook de financiële positie van het fonds nog verder verbeteren.