Verantwoord beleggen

Op weg naar een duurzamer pensioen

11 maart 2022

Beleggingen van pensioenfondsen zijn de afgelopen maanden volop in de media. Tijd voor een kijkje in onze keuken. waar staat uw pensioenfonds nu op gebied van duurzaamheid en waar werken we naartoe?

Verantwoord beleggen

Klimaat belangrijkste topic

Onze focus ligt momenteel op het thema klimaat en de energietransitie. Niet alleen omdat we een schonere planeet willen doorgeven aan toekomstige generaties. Maar ook omdat klimaatverandering en de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie (energietransitie) impact kan hebben op het toekomstige fondsrendement. We gebruiken de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties en het klimaatakkoord van Parijs als leidraad voor het stellen van onze eigen klimaatdoelen als fonds. Deze doelen nemen wij op in ons verantwoord beleggenbeleid.

In gesprek of uitsluiten?

Vanuit ons verantwoord beleggenbeleid sluiten we sowieso bedrijven uit die zich ernstig misdragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die de UN Global Compact schenden of betrokken zijn bij de productie en/of distributie van controversiële wapens. Met bedrijven waarbij we een verschil kunnen maken, gaan we in gesprek. Wij geloven namelijk dat soms een gesprek een beter resultaat oplevert dan een uitsluiting. Dan verliezen we ook onze invloed op het betreffende bedrijf. Door in gesprek te gaan kunnen wij de bedrijven stimuleren om te verduurzamen en maatschappelijke verantwoord te opereren. Hier hebben we een gespecialiseerde dialoogvoerder voor aangesteld. Deze probeert dan bijvoorbeeld afspraken te maken over klimaatdoelstellingen, arbeidsrechten of/en gendergelijkheid.

Stemrecht gebruiken

Naast het voeren van gesprekken gebruiken we ons stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen om bedrijven ertoe te bewegen meer rekening te houden met duurzaamheid. Hiervoor hebben wij een stembeleid ontwikkeld. Wij stemmen dan bijvoorbeeld vóór een voorstel voor meer transparantie over klimaatdoelstellingen bij een bedrijf. En weer tegen een voorstel voor onverantwoord belonen van een CEO. Ook het stemmen hebben we uitbesteed aan een gespecialiseerde dienstverlener. Op onze website plaatsen we elk kwartaal een stemrapport met een toelichting op een belangrijke stem in dat kwartaal