Nieuws

Beleidsdekkingsgraad eind augustus 2019

10 september 2019

De beleidsdekkingsgraad van Algemeen Pensioenfonds KLM is per eind augustus 2019 111% (gemiddelde van september 2018 tot en met augustus 2019). De actuele dekkingsgraad per eind augustus 2019 is gedaald naar 99,8%. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen het vermogen en de verplichtingen van het pensioenfonds.

Bekijk hier het verloop van de dekkingsgraad in de afgelopen maanden

Dekkingsgraden dalen

Op dit moment zien wij net zoals de meeste pensioenfondsen in Nederland de dekkingsgraden sterk dalen. Dit komt door de steeds verder dalende rente. Hoe lager de rente, hoe meer de verplichtingen stijgen. Het pensioenfonds moet dan namelijk meer geld hebben om alle pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Daarnaast is er economische onrust, denk aan de Brexit. Dat zorgt voor meer koersschommelingen op de aandelenmarkt en grotere zorgen over de economische groei.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad (een gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden) ligt nog steeds boven de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,2%. Wel nadert de beleidsdekkingsgraad de 110%. Onder de 110% kunnen wij uw pensioen niet aanpassen aan de stijging van de lonen/prijzen. De stand van eind november 2019 is bepalend hiervoor.

De actuele dekkingsgraad is sterk gedaald. Zo ook de dekkingsgraad van augustus. Voor het pensioenfonds loopt al een herstelplan om te zorgen dat het pensioenfonds binnen 10 jaar weer de vereiste financiële buffers heeft. Dit betekent dat het pensioenfonds aanvullende maatregelen moet nemen wanneer de actuele dekkingsgraad onder de kritische dekkingsgraad (90%) komt. Dit zou een extra premiebetaling door de werkgever en werknemers kunnen zijn. Een andere uiterste maatregel is het korten van de pensioenen. Minister Koolmees gaat met de pensioensector kijken of de regels rondom deze zogenoemde herstelkorting kunnen worden versoepeld. Het bestuur houdt de ontwikkeling van de dekkingsgraad nauwlettend in de gaten en overweegt beschermingsmaatregelen te treffen in de beleggingssfeer.

Verwachting voor de komende jaren

De kans dat we uw pensioen de komende vijf jaar (volledig) kunnen verhogen is klein. Een verlaging van uw pensioen is op dit moment niet aan de orde. De buffer is nu nog voldoende maar slinkt wel snel. Voor de komende vijf jaar is de kans op verlaging van uw pensioen klein, maar als de financiële situatie verder verslechtert, niet uitgesloten.