Verantwoord beleggen

Een stem voor het klimaat

25 januari 2022

In het laatste kwartaal van 2021 stemden we op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ‘s werelds grootste mijnbouwbedrijf: BHP. Dé plek om onze invloed uit te oefenen als aandeelhouder voor een schonere planeet. Maar ook om klimaatrisico’s zoveel mogelijk te beperken en zo de waarde van onze belegging te beschermen. In deze vergadering hebben we op drie klimaat-gerelateerde voorstellen gestemd.

Tijd voor meer ambitieuze plannen

Eén van de voorstellen waarop we stemden kwam van BHP zelf. Een actieplan om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het plan stelt als doel om in 2050 een netto- uitstoot van nul te bereiken. Dit is op zich positief want we vinden het belangrijk dat bedrijven met concrete doelen kunnen laten zien dat ze werken aan verduurzaming. Toch hebben we tegen het voorstel gestemd omdat we dit plan nog te weinig ambitieus vonden als het gaat om het verkleinen van de indirecte CO2-uitstoot

Door tegen het voorstel te stemmen spreken we de verwachting uit naar BHP om ook te kijken naar haar gehele indirecte CO2-voetafdruk en daar ook concrete doelen voor te stellen.

Miijnbouw

Invloed uitoefenen als aandeelhouder

Aandeelhouders probeerden in deze vergadering met twee voorstellen hun invloed te gebruiken om BHP te bewegen naar meer duurzaamheid.

Een van de voorstellen ging over klimaatlobby en vroeg BHP om zijn brancheverenigingen te beoordelen op punten die niet in overeenstemming zijn met de Klimaatdoelen van Parijs. En ook om het lidmaatschap op te schorten als een vereniging niet goed uit die beoordeling komt. Dit voorstel hebben we gesteund door voor te stemmen.

In het tweede voorstel van aandeelhouders werd gevraagd om meer transparantie over de fossiele-brandstofactiva van BHP. Hoewel het voorstel gebaseerd was op ‘meer transparantie’, was het onderliggende verzoek aan BHP eigenlijk om zijn productie van fossiele brandstoffen te verminderen. Hoewel we de onderliggende intentie steunen, onthielden we ons van stemmen, omdat we het verzoek te sturend en overbodig vonden. Het bedrijf rapporteert namelijk al buitengewoon gedetailleerd en zorgvuldig op het gebied van klimaat.

Waarom stemmen wij?

Wij stemmen op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven waarin wij investeren. Dat doen wij om bedrijven aan te sporen rekening te houden met milieu, maatschappij en fatsoenlijk bestuur. Elk kwartaal publiceren we een stemrapportage waarin we verslag doen van ons stemgedrag en lichten we een uitgebrachte stem uit. Bekijk hier het stemrapport van Q4 2021.