Nieuws

Maand van de liefde: Trouwen of samenwonen? Wat moet u regelen?

9 februari 2022

Februari is met recht de maand van de liefde! En ja, dit kan ook invloed op uw pensioen hebben. In de weken rondom Valentijnsdag nemen we u hier in mee. Zo weet u waar u en uw geliefden aan toe zijn. Want, wat moet u eigenlijk doen als u gaat trouwen of samenwonen? 

Als u aan het verhuizen bent, of juist op huwelijksreis, bent u niet bezig met uw pensioen. Maar, als u een partner hebt dan heeft hij of zij in veel gevallen recht op een nabestaandenpensioen wanneer u overlijdt. Wij moeten dan wel weten dat u een partner hebt.

Wij melden uw partner automatisch aan bij trouwen of een geregistreerd partnerschap 

Als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt, heeft uw partner automatisch recht op nabestaandenpensioen als u overlijdt. Ook melden wij uw partner automatisch aan voor twee vrijwillige verzekeringen voor extra nabestaandenpensioen. 

Meld samenwonen aan KLM om nabestaandenpensioen te regelen

Hebt u een samenlevingscontract? Dan is er niet automatisch een nabestaandenpensioen geregeld. Wilt u dat uw partner hier wel voor in aanmerking komt? Meld uw partner dan aan bij KLM, zij geven het door aan ons.

U ontvangt een brief als uw partner is aangemeld

Hebben wij via de gemeente of KLM doorgekregen dat u een partner hebt, dan ontvangt u een brief met informatie over het nabestaandenpensioen. Hierin staat ook hoe u de twee extra verzekeringen kunt opzeggen. 

 

Drie regelingen voor nabestaandenpensioen

Standaard Nabestaandenpensioen

Standaard bouwt u naast het ouderdomspensioen voor uzelf ook een nabestaandenpensioen op voor uw partner. Als u overlijdt ontvangt uw partner een nabestaandenpensioenuitkering van het fonds. Deze bedraagt 70% van het ouderdomspensioen dat u hebt opgebouwd.

Vrijwillige verzekering 1: Facultatief Nabestaanden Pensioen (FNP)

Hiermee verzekert u extra inkomen voor uw partner. Uw toekomstige diensttijd wordt meegerekend in de hoogte van het pensioen voor uw partner. Hij of zij ontvangt na uw overlijden een nabestaandenpensioen dat gebaseerd is op het pensioen dat u tot uw pensioendatum zou hebben opgebouwd.

Vrijwillige verzekering 2: Anw-hiaatpensioen 

Met de vrijwillige verzekering voor het Anw-hiaatpensioen ontvangt uw partner een extra pensioenuitkering na uw overlijden. Dit staat los van een eventuele Anw-uitkering van de overheid. Het belangrijkste voordeel van deze verzekering is dat uw partner na uw overlijden een extra uitkering ontvangt tot hij/zij AOW gaat ontvangen. Deze tijdelijke uitkering bedraagt € 15.500 bruto per jaar (2022).

Lees meer over nabestaandenpensioen