Nieuws

Geen verhoging (indexatie) van de pensioenen per 1 januari 2024

22 december 2023

Of het pensioen kan stijgen hangt onder andere af van onze financiële positie en van de stijging van de prijzen (prijsindex). Hoewel onze financiële positie dit jaar voldoende is, kunnen wij de pensioenen dit jaar niet verhogen omdat het prijsindexcijfer negatief is. De prijzen waren namelijk eind oktober 2% lager dan een jaar ervoor. We begrijpen dat dit voor veel van u een teleurstellende boodschap is. 

De wijziging van de prijsindex in de periode oktober 2022 tot oktober 2023 bepaalt of er geïndexeerd kan worden. In deze periode is de wijziging van de prijsindex negatief, namelijk -2%. Daarom is het dus helaas niet mogelijk om het pensioen te laten stijgen. Bij een negatieve prijsindex blijven de pensioenen gelijk. 

Financiële positie niet goed genoeg om gemiste verhogingen uit eerdere jaren in te halen

Om gemiste verhogingen uit het verleden in te halen moet onze beleidsdekkingsgraad boven de 138% uitkomen. Helaas is dat niet het geval. Eind november is onze beleidsdekkingsgraad 131,6%. Inhaalindexatie is daarom dit jaar niet mogelijk.

Dit komt voornamelijk door de gedaalde energieprijzen.

Ieder fonds neemt op basis van andere voorwaarden een besluit voor de indexatie. Denk bijvoorbeeld aan de financiële positie, of er gekeken wordt naar de stijging van de lonen of de prijzen, voor welke periode dat gebeurt en eerdere indexaties.