Nieuws

Tijdelijk minder pensioenopbouw door arbeidsvoorwaardelijke bijdrage

17 februari 2022

KLM en de vakbonden hebben in 2021 afspraken gemaakt over een arbeidsvoorwaardelijke bijdrage van het KLM-personeel. Dit betekent dat het pensioengevend loon van een groep medewerkers van KLM Grondpersoneel is verlaagd voor de duur van ten minste twee jaar. Zij bouwen hierdoor vanaf 1 januari 2021 tijdelijk minder pensioen op. De arbeidsvoorwaardelijke bijdrage heeft geen invloed op het nabestaandenpensioen, wezenpensioen en ook niet op de voortgezette pensioenopbuw tijdens arbeidsongeschiktheid.

Voor wie geldt de aanpassing?

De arbeidsvoorwaardelijke bijdrage van het Grondpersoneel is afhankelijk van het inkomen van de medewerker. De bijdrage bedraagt 0% voor inkomens tot 1 keer modaal, oplopend tot 20% voor inkomens tot 3 keer modaal. Afhankelijk van uw inkomen kan de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage leiden tot een lagere pensioengrondslag in de basispensioenregeling en in de netto pensioenregeling. In dat geval bouwt u met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2021 en voor de duur van ten minste 2 jaar minder pensioen op.

Aanpassing verwerkt in administratie

KLM heeft u over de bijdrage geïnformeerd en het pensioenfonds heeft deze aanpassing ook verwerkt in de administratie.

Gevolgen voor medewerkers Flight Academy en Health Services

Voor de medewerkers van KLM Flight Academy en KLM Health Services gelden er andere afspraken over de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage dan die voor het KLM Grondpersoneel. Hiervoor waren geen aparte aanpassingen in de pensioenreglementen nodig. 

Geactualiseerde pensioenreglementen

De aangepaste pensioenreglementen waarin de afspraken over de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage zijn verwerkt vindt u hier. Ook zijn de reglementen geactualiseerd in verband met de wettelijke bedragen, premies, omrekenfactoren, afkooptarieven etc. per 1 januari 2022.