Nieuws

Pensioenen in 2015

14 april 2014

Er zijn twee pensioendossiers die van invloed zijn op de pensioenen per 2015. De laatste stand van zaken over het Nieuwe Financieel Toetsingskader en de kabinetsplannen voor de pensioenopbouw vanaf 2015 leest u hier.

1. Nieuwe Financieel Toetsingskader

In het Financieel Toetsingskader (FTK) zijn de wettelijke financiële eisen aan pensioenfondsen vastgelegd. Het FTK wordt aangepast om het pensioenstelsel toekomstbestendig te laten zijn. Vrijdag 4 april 2014 is het voorstel voor het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) door de ministerraad behandeld. Het ziet er naar uit dat het huidige pensioensysteem behouden blijft maar van strengere eisen wordt voorzien. Het nieuwe FTK is erop gericht om pensioenen minder gevoelig te laten zijn voor grote schokken op de financiële markten. En om de spreiding van risico en rendement beter te verdelen over verschillende generaties. Daarnaast wordt er een nieuwe regeling geïntroduceerd, waarbij er meer risico’s bij de deelnemers wordt gelegd. Over de verdere uitwerking hiervan is nu nog niets bekend. Gezien het nieuwe FTK per januari 2015 in werking zal moeten treden zal dit niet lang op zich moeten laten wachten.

2. Kabinetsplannen pensioenopbouw vanaf 2015

In de Focus van april kunt u lezen wat de kabinetsplannen zijn voor de pensioenopbouw vanaf 2015. De plannen betekenen een versobering van de pensioenopbouw. Het wetsvoorstel houdt in dat:

  • de pensioenbouw verder wordt verlaagd naar 1,875% (huidige opbouw tot en met december 2014 is 2,15%).
  • het pensioengevend inkomen waarover fiscaal gefaciliteerd pensioen opgebouwd kan worden wordt gemaximeerd tot 100.000 euro.

De pensioensector heeft verzocht het mogelijk te maken dat pensioenfondsen ook een netto pensioenregeling (pensioen vanuit netto salaris in plaats van bruto salaris) mogen uitvoeren om de begrenzing (de maximering tot 100.000 euro) te compenseren. De staatssecretaris van Financiën heeft aangegeven dit mogelijk te willen maken. Hoe een dergelijke regeling er uit komt te zien moet nog verder worden ingevuld. De pensioensector heeft aangegeven dat het zeer wenselijk is om vóór de zomer meer duidelijkheid te hebben.

Of de plannen doorgaan staat nog niet vast. Op dit moment ligt het wetsvoorstel ter beoordeling voor aan de Eerste Kamer. De verwachting is dat de Eerste Kamer spoedig met uitsluitsel komt.  Zodra de wetgeving is aangenomen kan het arbeidsvoorwaardelijk overleg de pensioenregeling per 2015 vaststellen.

Uiteraard houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen.