Nieuws

Pensioen3daagse van start

3 november 2015

Op 3, 4 en 5 november is de Pensioen3daagse 2015. Deze 3 dagen staan volledig in het teken van pensioen en alles daar omheen. Dit jaar staat de vraag centraal: "Wat moet ik doen voor mijn pensioen?". Hieronder een aantal tips om grip te krijgen op uw pensioen.

Grip op uw pensioen

  1. Bekijk uw pensioen in de pensioenplanner op MijnKLMPensioen. Hierin kunt u zien wat u hebt opgebouwd en wat u ontvangt als u met pensioen gaat. Hierin is ook de AOW opgenomen, zo krijgt u een overzichtelijk beeld van wat u te wachten staat op uw pensioendatum.
  2. Bepaal of u genoeg pensioen opbouwt. Het is lastig om nu te bedenken wat u over 10, 20, misschien wel 30 jaar nodig hebt. Maar denk bijvoorbeeld aan uw woonlasten. Hebt u een koophuis en is dat afbetaald tegen de tijd dat u met pensioen gaat? Of verwacht u dat uw kinderen in die tijd nog studeren en hebt u daar extra geld voor nodig? Vanaf de AOW-leeftijd verandert ook uw belastingsituatie. U hebt bijvoorbeeld geen recht meer op bepaalde heffingskortingen, maar het belastingtarief in de eerste 2 schijven wordt lager. Denkt u later mee nodig te hebben dan u nu opbouwt? Dan kunt  maatregelen treffen. Bijvoorbeeld door meer te gaan sparen, of door een verzekering af te sluiten.
  3. Sta stil bij uw pensioen als er iets veranderd in uw leven. Gaat u minder werken? Dan bouwt u ook minder pensioen op. Is het dan nog wel genoeg voor later, of moet u toch extra gaan sparen? Ook trouwen of scheiden heeft invloed op uw pensioen. 

Vragen?

Als u vragen hebt over uw pensioen kunt u terecht bij de afdeling Pensioenservice van uw pensioenfonds.