Blog

Oude schoenen

Door: Toine van der Stee
29 juni 2017

Je moet ze niet weggooien voordat je nieuwe hebt. Dat geldt ook voor het nieuwe pensioenstelsel. Ik moest er aan denken toen we dit voorjaar op wintersport waren. Het binnenwerk van mijn skischoenen begaf het na 15 jaar. Ik hoopte dat er nog iets aan te doen viel, maar helaas. Vuilnisbak, zei de mevrouw achter de kassa. Opgewekt vertelde de man die mij verder hielp dat over enige tijd de buitenkant ook spontaan uit elkaar kon vallen. Dat gebeurde 2 dagen later met de schoenen van mijn vrouw. Maar dat terzijde. Na een half uur vertrok ik met mooie nieuwe schoenen. Ze zaten prima.

Sinds 2010 wordt er in Nederland gediscussieerd over ons pensioenstelsel. Heel veel deelnemers aan de discussie weten wat er mis is met ons stelsel. Het is financieel niet houdbaar, het is niet meer van deze tijd, het past niet bij de moderne arbeidsverhoudingen, de mensen begrijpen het niet meer, er is te weinig relatie tussen wat je betaalt en wat je terugkrijgt, de jongeren worden benadeeld, de ouderen worden benadeeld en ga zo maar door. Volgens menigeen is het rijp voor de vuilnisbak. Maar is dat nou zo?

In de ergste financiële crisis ooit, heeft ons stelsel zich zeker bewezen. Gemiddeld kunnen alle pensioenfondsen de pensioenen nog steeds betalen. Ja, er is soms niet of niet geheel geïndexeerd en in een enkel geval is er gekort. Maar dat is niets vergeleken met de landen om ons heen of vergeleken met mensen die zelf voor hun pensioen hebben gespaard en nu een hele magere uitkering hebben. Kortom, tel je zegeningen. Niet dat er niks te verbeteren valt. Als deelnemer loop je wat meer risico dan vroeger. Dan moet je ook wat meer zicht hebben op hoe dat komt. En er moet wat meer te kiezen zijn. Maar daaraan is de laatste jaren al hard gewerkt. Zeker bij de KLM fondsen. Dus rijp voor de vuilnisbak? Ik denk het niet.

Waarom wordt er dan al zo lang gepraat over de vernieuwing van het stelsel? Waarom duurt het zo lang en worden ze het in Den Haag niet eens? Een oud collega van me verwoordde het onlangs heel mooi. Het is zo moeilijk om een beter pensioenstelsel te bedenken, omdat het oude zo goed is. Dat getuigt van veel wijsheid. Het zijn geen skischoenen, die je even vervangt. Dus mijn advies aan het nieuwe kabinet: Gooi niks weg voordat je iets beters hebt.

Toine van der Stee
directeur Algemeen Pensioenfonds KLM