Nieuws

Indexatiebesluit 2016

23 december 2015

Het bestuur heeft op 17 december 2015 het besluit genomen over de indexatie 2016. Door het nieuw Financieel Toetsingskader (nFTK) zijn de regels voor indexatie strenger geworden. Volgens wettelijke regels moet het pensioenfonds Toekomstbestendig indexeren (TBI). Zo mag je pas indexeren als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110% en er genoeg vermogen is om in de toekomst te kunnen indexeren. Tegelijkertijd is er sprake van een zeer lage inflatie van 0,40%. Op basis van deze uitgangspunten is er geen ruimte voor indexatie in 2016:

  • De pensioenaanspraken voor actieve deelnemers worden niet verhoogd. De algemene loonrondes van KLM in de periode 2 januari 2015 tot en met 1 januari 2016 zijn hiervoor bepalend. In die periode zijn er geen loonrondes geweest.
  • De pensioenuitkeringen van pensioengerechtigden en gewezen deelnemers worden niet verhoogd. De indexatiemaatstaf is de geschoonde prijsindex en bedraagt in 2016 0,40%. Met de nieuwe strengere indexatieregels kan slechts een zeer beperkt deel hiervan worden geïndexeerd. Dit komt afgerond uit op een indexatiepercentage van 0%. Ter vergelijking: onder het oude indexatiebeleid was het indexatiepercentage op 0,1% uitgekomen.

Alle actieve en gewezen deelnemers ontvangen in januari persoonlijk bericht over de indexatie. Vanaf 2017 ontvangen actieve deelnemers overigens geen post meer over het indexatiebesluit. Dit is in lijn met het voornemen van het pensioenfonds om steeds meer digitaal te communiceren. Gepensioneerden ontvangen een toelichting bij de pensioenspecificatie in januari.

Indexatieachterstand

Omdat de pensioenen niet elk jaar met 100% van de maatstaf zijn geïndexeerd is er sprake van een indexatieachterstand. Het bestuur kan, als de financiële situatie van het fonds dat toelaat, besluiten om inhaalindexatie te verlenen. Uiteraard houdt het fonds bij dergelijke beslissingen rekening met de toekomst, zodat het fonds ook op de lange termijn een goede financiële positie behoudt.