Blog

Ground Control

Door: Hans de Roos
21 januari 2016

Als pensioenfondsbestuur denken we voortdurend na over de beste manier om onze doelen te bereiken, waarin de kwaliteit van het pensioen natuurlijk voorop staat. Als je er zo intens mee bezig bent, kan een zekere beroepsdeformatie op de loer liggen.  Kort na de feestdagen had ik tijd voor een leuke reis. In mijn geval naar het Hoge Noorden. Puur vrije tijd, maar ik kwam toch niet helemaal los van mijn bestuurswerk… oordeelt u zelf?

  • Ik had juichende recensies gelezen over de David Bowie tentoonstelling in het Groninger Museum (de belegger in mij: “de Gouden Tip?”).
  • In de vroege ochtend van 8 januari zetten we dus koers noordwaarts, hoewel ik nooit meer dan een lauwe Bowie-fan was geweest (beleggersalarm: “kuddegedrag?”).
  • Pas halverwege de rit zetten we de autoradio aan en hoorden we tot onze schrik dat er in het noordelijke provincies Code Rood was (“te beperkte analyse vooraf?”).
  • Toch maar doorgereden, en met 60 km per uur en flink afstand houden toch onze bestemming bereikt (de bestuurder: “gedegen risicomanagement?”).
  • De tentoonstelling was absoluut overweldigend (“euforie?”).
  • Waarom had ik al die jaren zo weinig oor en oog voor hem gehad (“te laat instapmoment?”)

Met dat late instapmoment bleek het trouwens mee te vallen, want nog geen week later was David Bowie niet meer en brak de hype pas echt los. Waren we toch mooi op tijd in Groningen geweest, net voor de grote gekte uit. Al durf ik het geen vooruitziende blik te noemen.

Trouwens, kristallen bollen bestaan niet, wij gebruiken liever ons gezonde verstand om te werken aan een gezond pensioenfonds. En dat hebben we ook hard nodig. Want ik hoef u niet te vertellen dat het allesbehalve rustig is in pensioenland. Dit jaar kwamen we als bestuur meteen al bijeen om onze strategie heel zorgvuldig tegen het licht te houden. Er komen steeds meer en strengere regels waaraan pensioenfondsen moeten voldoen. Mede daardoor daalt het aantal pensioenfondsen. Ook ontstaan er nieuwe pensioenproducten waarbij veelal sprake is van meer keuzevrijheid voor deelnemers - maar ook meer risico. Levensverzekeraars kunnen zich gaan begeven op een terrein dat tot nu toe aan pensioenfondsen voorbehouden leek. Als pensioenfonds moet je dan meer dan vroeger een goed omlijnd idee hebben hoe je met deze veranderingen wilt omgaan en waar je in de toekomst willen staan. Zelf herken ik dit soort strategie vraagstukken uit mijn vroegere rol bij KLM en dat komt me nu goed van pas.

Ook beleggingen stonden uiteraard prominent op onze agenda. Aanscherping van onze beleggingsovertuigingen, inrichting van de risico management functie, uitgebreidere rapportages & evaluaties, dat soort zaken. We doen het goed, maar het kan altijd beter. De bevindingen van De Nederlandsche Bank, die wij na hun onderzoek bij ons fonds vorig jaar teruggekoppeld kregen, beschouw is daarbij als welkome steun in de rug. Als pensioenfonds kijken we natuurlijk vooral naar de lange termijn, maar die wordt wel mede beïnvloed door gebeurtenissen op kortere termijn. Het rendement van 2015 is in het laatste kwartaal nagenoeg verdampt. En in het nieuwe jaar heeft deze neerwaartse trend zich op de beurzen versterkt doorgezet. Een van de vragen is natuurlijk vervolgens hoe het verder zal gaan in China en het effect daarvan op de wereldeconomie. In 2016 zullen ook andere zaken zoals geopolitieke onrust, de olieprijs, ECB-beslissingen en Amerikaanse presidentsverkiezingen voor veel dynamiek zorgen. En dan druk ik me zachtjes uit.

Ground control to Major Tom: Wij staan als bestuur vooral met beide benen op de grond en zetten al onze kennis en ervaring in om het pensioenfonds veilig door alle turbulentie te navigeren.

Hans de Roos
Vicevoorzitter namens deelnemers en pensioengerechtigden